in ,

Nvidia najavila BFGD format velikih ekrana za gaming

Ekrani današnjih monitora za računare duplo su širih dijagonala nego prije dvadeset godina. No, za one koji se igraju na PC-u veličina ekrana nije toliko bitna koliko vrijeme odaziva, frekvencija osvježavanja slike i tehnologije kao što su G-Sync i FreeSync. To su kompromisi zbog kojih jedan gamerski monitor košta otprilike koliko i 4K televizor, koji osim veće dijagonale ima i podršku za HDR te neke druge zgodne stvarčice poput zaglađivanja slike i sl.

Između gamerskih monitora i raskošnih televizora trenutno ne postoji ništa beskompromisno, ali na CES sajmu predstavljeno je nešto upravo takvo. Nvidia to zove BFGD format ekrana, iliti Big Format Gaming Display. Radi se tu o izuzetno sposobnim uređajima koji nisu ni klasični monitori, a ni televizori.

Dijagonala ekrana kreće se od 65 inča i podržava 4K rezoluciju te HDR osvjetljenje, no za razliku od većine klasičnih TV uređaja koje trenutno možete kupiti, BFGD ekrani imat će osvježavanje slike od 120 Hz, što znači da mogu prikazivati igre i na više od 60 sličica po sekundi.

Perverzije ne staju na tome jer BFGD ekrani podržavaju i G-Sync tehnologiju, vrijeme odaziva im je 1ms te imaju integriran Nvidia Shield streamer koji im omogućava pristup uslugama kao što su YouTube, Netflix, Amazon, HBO itd.

Iako se radi o uređajima namijenjenom za gaming, BFGD ekrani imat će ugrađenu postavku za postavljanje prikaza na 24 Hz, što znači da će biti ugodni i za gledanje filmova i ostalih video sadržaja.

Naravno, ako ste kupovali monitor ili 4K TV, znate da ove pogodnosti nisu jeftine, a za očekivati je da će biti još skuplje u ovakvom spoju. Iz Nvidije za sada nisu htjeli otkriti koliku ćemo količinu love minimalno morati iskeširati za BFGD ekrane, ali računajte da definitivno neće biti za svačiji novčanik. Zna se samo da će ove stvarčice u 2018. proizvoditi kompanije Acer, Asus i HP, tako da ćete moći birati između različitih modela s različitim postoljima.