in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Koristite Bluetooth? Jedna od njegovih slabosti posebno zabrinjava

Istraživanje

Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji u San Diegu pronašli su način da prate telefon na temelju njegovog Bluetooth signala.

Istraživači UCSD-a usredotočili su se na uređaje za uzimanje otisaka prstiju koji komuniciraju s Bluetoothom Low Energy. BLE tehnologija je dizajnirana da smanji potrošnju energije tradicionalnog Bluetootha po cijenu male propusnosti i dometa. Međutim, njegove su negativne strane nadjačale njegove pozitivne strane s obzirom na to da je koristio samo 1% snage potrebne za tradicionalni Bluetooth. To je omogućilo BLE-opremljenim uređajima da neprestano emitiraju, prenosi Gizmochina.

Umjesto da pokušavaju probiti enkripciju podataka unutar signala, istraživači su se usredotočili na identificiranje jedinstvenih funkcija radio signala koji se emitira. Svi bežični odašiljači imaju varijaciju signala jedinstvenu za svaki uređaj. Ovi se poremećaji prenose kroz signal i mogu se izolirati od podataka, stvarajući jedinstveni otisak prsta za uređaj za emitiranje.

Otisci prstiju su također prilično jedinstveni. Istraživači su otkrili da su i stopa lažno pozitivnih i lažno negativnih bili ispod 5% kada su koristili ovu tehniku. A na nekim uređajima, poput Pixela 5, stopa lažno negativnih iznosila je 0%. To znači da nije bilo niti jednog slučaja da je otisak prsta pogrešno identificiran.

Iako brojke mogu biti zastrašujuće, vrijedno je napomenuti da postoje značajna ograničenja u pogledu izvedivosti ove metode praćenja. Za početak, nisu sve nesavršenosti jedinstvene. Neki BLE skupovi čipova proizvode slične nedostatke, što čini identifikaciju mnogo izazovnijom. Nadalje, otisci prstiju mogu varirati ovisno o temperaturi, što ograničava ranjivost Bluetootha na stabilnija okruženja

U krajnjoj liniji, Bluetooth ranjivost nije razlog za zabrinutost. Ali ako vas i dalje muči, najbolje bi bilo da jednostavno isključite svoj Bluetooth, barem kada vam ne treba.