in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Pala vrijednost dionica: Apple smanjuje proizvodnju iPhonea 13 zbog nestašice čipova

Dionce pale za oko osam posto

Nakon što je Bloomberg objavio vijest o Appleovom smanjenju proizvodnje iPhonea 13, dionice tvrtke pale su za oko osam posto.

Nestašica čipova predstavlja velik problem gotovo svim tehnološkim tvrtkama, pa tako i Appleu, koji navodno ne može nabaviti dovoljno dijelova za postizanje planiranih proizvodnih ciljeva za novu seriju iPhonea.

Naime, kako doznaje Bloomberg, Apple je planirao proizvesti 90 miliona iPhonea u posljednjim mjesecima 2021. godine, no zbog problema s opskrbom čipova iz Broadcoma i Texas Instrumentsa, taj će broj smanjiti za 10 miliona, odnosno oko 11 posto.

Izvršni direktor Applea, Tim Cook, još je u avgustu upozoravao da će se tvrtka ubrzo suočiti s problemom opskrbe čipova, no tada je umirivao situaciju govoreći da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se ublažile novonastale okolnosti, piše The Verge.

Međutim, iako se smanjenje proizvodnje od 11 posto ne čini tako puno, zainteresirani će kupci vjerovatno nešto teže doći do iPhonea 13 u ovogodišnjem blagdanskom periodu, no sudeći po cjelokupnoj situaciji s nestašicom čipova, problemi bi mogli potrajati i sljedeće godine.