in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Apple kaže da vibracije motocikla mogu oštetiti kameru iPhone-a

Izdali upozorenje

U novom postu za podršku Apple-a, tehnološki gigant je upozorio da vibracije velike amplitude, “posebno one koje stvaraju motori motocikala velike snage” koje se prenose preko upravljača, mogu oštetiti kamere njegovih telefona.

Kako se navodi u publikaciji, to oštećenje može biti trajno. Jednostavnom Google pretragom, pojavit će se postovi korisnika, nekoliko godina unazad, čije su kamere uništene nakon što su postavili iPhone na svoje motore, što su uglavnom radili kako bi mogli da koriste telefon za navigaciju, piše Engadget.

Iako Apple nije saopštio zašto sada izdaje upozorenje, objasnio je razlog zbog kojeg pričvršćivanje iPhone-a na motocikl može da uništi njegovu kameru.

Kompanija je izjavila da se karakteristike optičke stabilizacije slike i autofokusa mogu oštetiti dugotrajnom izloženošću vibracijama velike amplitude. Optička stabilizacija fotoaparata omogućava žiroskopu uređaja da osjeti kretanje. Zbog toga, žiroskop mijenja ugao i sočivo se prema tome pomjera kako bi spriječilo zamućenje kada se slučajno pomjerite tokom snimanja fotografije. U međuvremenu sa autofokusom, ugrađeni magnetni senzori telefona mjere vibracije kako bi kompenzovali kretanje, tako da se objektiv može precizno da se postavi.

Uslijed velike količine jakih vibracija, ti sistemi mogu da se pokvare i prestanu da rade. Svi modeli od iPhonea 7 dolaze sa obje funkcije.