in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Sigurni ste da ispravno čistite vaš kompjuter? Ovo bi vas moglo iznenaditi!

Nekoliko korisnih savjeta

Objasnit ćemo kako ispravno očistiti ekran, tastaturu, kućište i sve ostale periferije standardnog kompjutera.

Vaše kompjuter je, pored telefona, vjerovatno najčešće korišten komad tehnologije, što znači da ga se, kao i smartfon, treba održavati i čistiti. Ne samo da ćete ovim načinom produžiti njegov vijek trajanja, već će i sve vrijeme raditi bolje i učinkovitije.

Kako očistiti kompjuter i periferije?

Windows kompjuteri dolaze u nizu oblika i veličina, ali koji god vi koristili, metode čišćenja su relativno slične, objašnjava Engadget.

Prije nego što krenete čistiti unutrašnjost kompjutera, počistite ekran i periferije. Sve što će vam trebati je malo destilirane vode u spreju i krpa od mikrofibre. Nakon toga poprskajte čistu krpu vodom i obrišite ekran prije nego što krenete čistiti miš i tastaturu.

Razlog za ovaj redoslijed relativno je jednostavan – ne želite prebacivati masnoću i nečistoće s periferija na ekran u kojeg stalno gledate.

Tastatura

O čišćenju mehaničkih tastatura mogli bismo pisati cijeli dan, ali kratka verzija je da vam treba alat za vađenje tipki i kako biste dobili pristup smeću koje se među njima sakupilo. Ako su i pokrovi tipki prljavi, najbolje što možete napraviti je umočiti ih u toplu vodu te očistiti talog pomoću četkice za zube. Nakon toga obavezno pričekajte da se osuše prije nego što ih vratite.

Vrijeme je za kućište

Nakon što ste to obavili, isključite PC i od njega odspojite sve žice. Također isključite napajanje na stražnjem dijelu kućišta prebacivanjem prekidača na stanje O. Nakon toga nekoliko puta palite i gasite kompjuter kako biste se riješili statičkog elektriciteta.

Ako je to moguće, većinu ovih radnji odradite na otvorenom. Sve što vam treba na kraju napornog čišćenja je da kompjuter svu prašinu opet povuče u sebe.

Nakon što ste pomakli kompjuter, odstranite bočne panele – obično su osigurani vijcima na stražnjoj strani kućišta, odnosno na dijelu gdje se nalazi većina ulaza, kao i prekidač za napanjanje. Ako vaš kompjuter ima filtre za prašinu, maknite ih, operite ih pod vodom i ostavite da se osuše.

Zavisno o vremenu koji je kompjuter proveo sakupljajući prašinu, htjet ćete maknuti komponente poput GPU-a kako biste omogućili lakše čišćenje. Ako vam to predstavlja preveliki izazov, poslikajte unutrašnjost kompjutera smartfonom kako biste znali gdje trebate vratiti određene žice.

Ako mičete PCI kartice, prvo odšarafite dio vezan uz kućište i nakon toga gurnite odgovarajući zaštitni držač na matičnoj ploči prije nego što karticu izvučete van.

Koristite prikladni pribor i alate

Odlučite li zadržati sve komponente na istom mjestu ili ne, trebat će vam limenka komprimiranog zraka. Kad otpuhujete prašinu pazite na ventilatore i frižidere zato jer se prašina najčešće hvata upravo oko njih te zbog dodatnog zagrijavanja usporava kompjuter.

Kad god brišete neku komponentu, koristite meke antistatičke četke umjesto krpice od mikrofibre, s obzirom da vam je cilj ne oštetiti osjetljive komponente na MBO-u.

Nakon što ste se riješili prašine, vratite sve na svoje mjesto. Kao konačni savjet, predlažemo da kućište ne držite na podu. Ako ga ne možete držati na stolu, kupite stalak za kućišta – ne brinite, nisu skupa.