in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Hard disk vam ne radi? Donosimo rješenje!

Slijedite ove upute

Šta možemo učiniti ako nam se dogodi da nam disk na kompjuteru jednostavno otkaže? Je li jedino rješenje odlazak kod servisera ili postoji možda i nešto što mi možemo učiniti? Osim toga, možemo li sa diska koji je otkazao vratiti podatke? Odgovore na ova pitanja dat ćemo u nastavku ovog članka.

Je li otkazao vanjski disk?

Ako se dogodi da otkaže vanjski disk prva stvar koju treba imati na umu jest ta da on može otkazati iz sličnih razloga iz kojih je mogao otkazati i unutarnji. Ipak, ponekad se zna dogoditi da nije problem u disku već u spojivosti unutar kućišta diska! Ako je to problem onda imate sreće, jer je takve probleme moguće lako riješiti.

Prije nego što otvorite bilo kakav komad hardvera prva stvar koju treba napraviti jest- uzemljenje.

Maknite od sebe bilo što što može proizvesti statički elektricitet i nakon toga maknite disk iz njegovog kućišta. IDE ili SATA kabeli za podatke uz konektor za struju pomoći će nam za instaliranje pogonskog programa diska ”unutra”, to jest u kompjuter. Alternativan način je da si nabavite adapter koji je kompatibilan sa IDE i SATA utorom te da taj disk spojite ”izvana” preko USB utora i adaptera.

Nakon što ste spojili vanjski disk sa kompjuterom i ako uzmemo u obzir da je problem bio u kućištu i spojivosti) Windows bi odmah trebao prepoznati disk i dodijeliti mu ime (to jest slovo). Disk bi se trebao pojaviti unutar File Explorera i ako odete pod ”This PC” (ovo se isto tako može provjeriti ako korisnik ode pod opcije ”Disk drives” koje se nalaze unutar Device Managera ili Upravitelja uređaja).

Problem s unutarnjim diskom? Najprije provjerite spojivost svih kabela

Ponekad se zna dogoditi da, iako disk ne radi, da problem nije izravno u disku već u kablovima.

Postoje situacije kada se, iz nekih razloga, kablovi kojim se disk spaja na matičnu ploču kompjutera, odspoje ili su jednostavno lošije spojeni, što može dovesti do grešaka u radu samog diska. U slučaju da imate ovakav problem s vašim unutarnjim diskom to znači da imate jako puno sreće.

Ovakav problem se vrlo lako može riješiti. Samo provjerite jesu li kablovi dobro spojeni (sa diska na matičnu ploču i obrnuto) i to je to, tvrdi Pcchip.

Kako biste otklonili bilo kakve potencijalne opasnosti za vaše zdravlje (kao što je strujni udar), prije bilo kakvih provjera spojivosti kablova najprije isključite svoj kompjuter i iščupajte utičnicu iz izvora električne energije. Nakon što ste poduzeli sve mjere opreza, otvorite kućište svog kompjutera i provjerite spojivost kablova. Nakon provjere, uključite svoj kompjuter i provjerite kako radi te očitava li disk. Ako očitava to znači da je problem riješen.