Cornell University
in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Cesta koja puni električne automobile tokom vožnje?

Znanstvenici predstavili revolucionarnu ideju

Istraživači sa Sveučilišta Cornell razvijaju posebnu cestu koja je sposobna puniti baterije vozila dok se kreću preko njene površine.

To je svijetla vizija budućnosti u kojoj vozači više nisu vezani za pojedinačne EV punionice i mogu istovremeno voziti i puniti bateriju automobila.

“Autoceste bi imale traku za punjenje, a to bi bilo nešto nalik brzoj traci. Kad bi ostali bez baterije, prešli biste na traku za punjenje, a sistem bi prepoznao vaš automobil i kasnije vam poslao račun”, rekao je Khurram Afridi, Cornello-ov izvanredni profesor elektrotehnike i računalnog inženjerstva te vodeći istraživač.

Kako piše Futurism, ista tehnologija mogla bi učiniti i skladišta produktivnijim, omogućavajući autonomnim viličarima i drugim mašinama punjenje dok su još u pokretu. Prema navodima profesora Afridija, takvoj tehnologiji treba još najmanje pet do deset godina razvoja, ali koncept s bežičnim punjenjem mogao bi napraviti čuda u rastućoj industriji koju muči “anksioznost dometa”, odnosno briga hoće li vozilo ostati bez struje u pokretu.