in ,

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici mogao bi osvanuti luksuzni hotel

Na Međunarodnu svemirsku stanicu do 2024. godine mogli bi se ponovno vratiti svemirski turisti. Osim što bi ih tamo mogao prevoziti SpaceX, druga privatna kompanija mogla bi biti zadužena za njihov smještaj u orbiti, prenosi Bug.hr.

Nju su, pod imenom Axiom Space, osnovali bivši NASA-ini čelni ljudi s projekta ISS-a, među kojima je i bivši direktor u NASA-i Michael Suffredini. Sjedište Axioma je u Houstonu, a kompanija se već sada bavi planiranjem i izradom novog svemirskog modula koji bi se priključio na ISS i figurirao kao luksuzna jedinica za smještaj turista.

Projekat bi trebao u pogon biti pušten nekada tokom 2024. godine, kada bi svemirska stanica dobila njihov prvi modul za stanovanje. On bi do 2028. bio nadograđivan dodatnim segmentima, njih najmanje još dva. Jedan od dodanih segmenata bio bi rezervisan za obavljanje raznih eksperimenata, dok bi drugi poslužio kao panoramska platforma za posmatranje Zemlje i svemira.

Axiom Space bi u narednih osam godina u projekat luksuznog hotela AxStation uložio oko dvije milijarde dolara. Svojim aktiviranjem svemirskog turizma mogli bi čak i produžiti život Međunarodnoj svemirskoj stanici za koju je NASA do sada osigurala budžet upravo do 2028. godine.

Tom Cruise već kupio kartu

Ulaganje u luksuzni hotel bi im se, pak, moglo isplatiti vrlo brzo, jer karte za prevoz i smještaj u ovom orbitalnom hotelu neće biti nimalo jeftine – već se prodaju po cijeni od (prema neslužbenim informacijama) od 55 miliona dolara. Ako mislite da potražnje za tako skupim paket-aranžmanima nema, varate se. Holivudski glumac Tom Cruise navodno je već rezervisao kartu jer želi postati prvi gost hotela AxStation.

Usput, možda, misli i snimati akcijski film, čije bi scene trebale biti snimljene u orbiti. Planove za takav film u maju je bio potvrdio i aktuelni prvi čovjek NASA-e Jim Bridenstine. Kako bi se pripremio za svemirsko putovanje, svaki budući svemirski turist, pa tako i Cruise, morat će proći kroz intenzivni 15-sedmični program treninga, prenosi Bug.hr.