in

WOWWOW

Napravljen robotizovani kofer koji pomaže slijepim tokom putovanja

Robotizovani kofer koji pomaže slijepim osobama da se kreću prilikom putovanja je ideja istraživačice u IBM-u Chieke Asakawe koja je i sama slijepa.

Asakawa se susreće s brojnim problemima na čestim putovanjima od Sjedinjenih Američkih Država do Japana. Ako nema pratnju primorana je da traži pomoć aerodromskih radnika, što po sebi može biti problem, piše je CNN.

Želeći pronaći rješenje za probleme koje ima na putovanjima osmislila je visokotehnološki kofer koji će pomoći slijepim osobama da se sigurno kreću.

U kofer su ugrađeni kamere i senzori, kao što su oni u samovozećim automobilima. Osim toga, ugrađena je i tehnologija umjetne inteligencije koja pomaže u orijentisanju i kretanju osobe. Mobitelom se moguće povezati s koferom koji planira trasu kretanja i usmjerava kretanje i na osnovu vibracije ručke.

Zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja lica kofer može obavijestiti slijepu osobu da se u njenoj blizini nalazi njoj poznata osoba. U mogućnosti je obavijestiti i o tome koje su trgovine u blizini ili drugi objekti, lokacije koje su interesantne korisniku.

Koncept ovog inovativnog kofera je razvijen prije tri godine u saradnji IBM-a, japanskih kompanija i Univerziteta Carnegie Mellon iz Pennsylvanije, a na kojem predaje i Asakawa.

Naglasila je da se nada da će koncept biti komercijalizovan tj. da će biti u širokoj upotrebi. Prema njenim riječima, plan je da se omogući njegovo probno korištenje na aerodromima, trgovačkim centrima i drugim javnim prostorima. Ukazala je da je cilj da se kofer unaprijedi, prije svega u smislu da se stvori mnogo više prostora za odlaganje odjeće, obuće i drugih stvari.

Kao dijete, Asakawa je imala san da bude učesnica olimpijade, ali je, nažalost, s 11 godina doživjela nesreću na plivanju. Već do 14. godine je u potpunosti izgubila vid. Kao odrasla osoba posvetila se razvoju tehnologije koja će biti pristupačna osobama s invaliditetom. Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada za svoje inovacije.

Kako je kazala, uvijek razmišlja o razvoju tehnologije koja će joj pomoći da putuje lakše, brže i udobnije. Napomenula je da će tehnološki uređaji biti još manji, lakši, ali i mnogo moćniji. Za nju je nezamislivo da društvo bude inkluzivnije bez novih tehnologija.