in

WOWWOW

Britanska vojska testira naoružani dron za upad u neprijateljske objekte

Britanska vojska testira novu naprednu multirotorsku bespilotnu letjelicu razvijenu posebno za letenje u zatvorenim prostorima, piše londonski “Times”.

Testni dron sa šest rotora naziva se i9, a izrađen je nakon što su dizajneri riješili probleme s turbulencijama koje se odbijaju od zidova u manjim prostorima, pa tako ovaj koncept može bez problema letjeti i pucati i u manjim prostorijama.

Namjena mu je da bude od pomoći vojnicima pri upadima u neprijateljske objekte.

Dron i9 prečnika oko jedan metar na sebi nosi kameru s AI sistemom računarskog vida, ali i ono vojnicima najvažnije, dvije stabilizirane puške. Letjelica može samostalno navigirati po zatvorenim prostorima, izbjegavati prepreke, umjetnom inteligencijom locirati i identificirati potencijalne mete, ali odluku o otvaranju vatre mora donijeti njen pilot, odnosno osoba zadužena za daljinsko upravljanje.

Namjera vojske je pomoću ovog drona smanjiti rizik koji na sebe preuzimaju vojnici pri “čišćenju” kuća i zgrada u bliskom ratovanju. Ideja je da oni prvo razvale vrata i potom, umjesto da sami uđu u prostoriju, u nju prvo pošalju ovu bespilotnu letjelicu.

Britansko ministarstvo odbrane već navodno razgovara s predstavnicima tehnološke industrije i proizvođačima dronova o razvoju nove generacije letjelica koja bi bila izrađena na temelju koncepta i9.