in

AMD uskoro predstavlja dvije nove Radeon RX 6000 grafičke kartice

Grafičke kartice danas igraju itekako važnu ulogu jer zahvaljujući svojim zavidnim performansama korisnicima omogućavaju pokretanje zahtjevnih grafičkih prikaza.

Posebno su važne za igrače video igara i profesionalce koji se bave obradom velike količine podataka, video zapisa i uređivanjem fotografija.

Lider na tržištu grafičkih kartica već godinama je AMD koji nas svako malo iznenadi nekim novim rješenjem – koje granicu funkcionalnosti računara podiže nivo više. Sve su glasnija nagađanja kako će AMD uskoro predstaviti novi set grafičkih kartica – a službeno predstavljanje trebalo bi biti održano već krajem oktobra.

Iako još uvijek nema nikakvih službenih podataka, sve su glasnija nagađanja kako će AMD predstaviti novu AMD Radeon RX 6000 seriju grafičkih kartica. Kada će se tačno i s kojim performansama grafičke kartice pojaviti na tržištu za sada još uvijek ne znamo, no u javnosti su se pojavile neke specifikacije koje bi mogle odgovarati performansama novih AMD grafičkih kartica. Dvije nove grafičke kartice trenutno nose kodna imena Sienna Cichlid i Navy Flounder – a nakon predstavljanja vjerovatno će nositi naziv Navi 21 (Big Navi) te Navi 22 (ili Navi 23). Grafička kartica Navi 21 vrlo vjerovatno će postati dio premium ponude, što će obradovati zahtjevne korisnike.

Unutar Navi 21 grafičke kartice trebalo bi se prema svemu sudeći nalaziti 80 CU jedinica. Ako će svaki CU imati 64 stream procesora, to znači da ćemo dobiti grafičku karticu koja će ukupno imati 5120 jezgri. S druge strane, Navy Flounder trebao bi imati 40 CU jedinica, što nas dovodi do brojke od 2560 jezgri. Jača kartica vjerovatno će imati 256 bitni memorijski interface, dok će kod slabije on iznositi 192 bita.

Iako se radi o špekulacijama medija, činjenica je da nam AMD sprema nova iznenađenja na području grafičkih kartica. Službeno predstavljanje novih grafičkih kartica Radeon RX 6000 vjerovatno će biti održano 28. oktobra. Tada ćemo zasigurno saznati i mnoge druge detalje o novim grafičkim karticama, kao i onaj koji mnoge najviše interesuje, a to je cijena.