in ,

Međunarodna svemirska stanica od Lego kockica poletjela u stratosferu

Prvoga februarskog dana Lego će u prodaju pustiti svoj novi set kockica inspiriran NASA-inim naučnim postignućima

Prvoga februarskog dana Lego će u prodaju pustiti svoj novi set kockica inspiriran NASA-inim naučnim postignućima. 864 kockice u setu sretni će vlasnici moći složiti u detaljnu repliku Međunarodne svemirske stanice, na čijoj su izradi sudjelovali i NASA-ini stručnjaci kako bi ista bila što vjernija.

Kapsule, aktivni moduli, pokretna robotska ruka, prilagodljivi solarni paneli, Space Shuttle, pa čak i – maleni Lego astronauti, sve to uključeno je u set čija će cijena biti 70 dolara, odnosno nešto više od 120 KM.

Kako bi Lego replici ISS-a omogućili da se i sama okuša u letu na visinama, marketinška ekipa danske kompanije složila je jednu svemirsku stanicu, zakačila je na balon i poslala u stratosferu. Cilj projekta je bio približiti ovaj model pravoj stanici, kažu iz Lega u videu koji su podijelili na društvenim mrežama.

 

I ova je ideja, kao i neki vrlo zanimljivi Lego setovi ranije, stigla s portala Lego Ideas na kojem entuzijasti iz cijelog svijeta prijavljuju svoje kreacije. Njemački inženjer Christoph Ruge osmislio je dizajn koji je kasnije Legova ekipa unaprijedila. ISS od legića sada je modularan, može mu se mijenjati konfiguracija, pa se vlasnici ovog seta mogu zabavljati i prilagođavati izgled svog modela pravom ISS-u koji orbitira oko Zemlje.