in

Da li možete za manje od 10 sekundi da riješite ovaj test inteligencije

Oni koji su smislili ovu matematičku slagalicu vjeruju da će ljudi koji su pronicljivi moći da je riješe za 10 sekundi ili manje.

Ako ne uspijete da pronađete rješenje u zadatom roku, to ne znači da niste inteligentni, već da morate više da “vježbate” svoj mozak i svoje kognitivne vještine.

Ovaj zanimljiv IQ test je zabavan i malo drugačiji od uobičajenih zagonetki.

Pred vama je krug podijeljen na 6 djelova. U 5 od njih su brojevi. Pogledajte ponovo ilustraciju i pokušajte da što prije saznate koji broj treba da stoji umjesto znaka pitanja. Ako niste uspjeli da dođete do tačnog rješenja odgovor je broj 95.

Kako do rješenja?

Morate logično razmišljati, odnosno svakoj cifri dodati istu cifru, a zatim dodati broju 1.

Po toj logici, broju 2 se dodaje još 2 i dobije se 4. Ovaj broj se dodaje na 1 i tako dobijamo drugi broj u krugu, odnosno 5. Dodajemo još 5 na 5, zatim dodamo 1, odnosno 5 + 5 + 1 = 11, a 11 je treći broj u nizu u krugu.

Slijedi broj 23, koji dobijamo kada saberemo 11 sa 11 i dodamo broj 1. Posljednji broj u nizu je 47. Ovaj broj ćemo dobiti kada dodamo 23 na 23 plus broj 1.

Na kraju dolazimo do znaka pitanja… 47 + 47 = 94. Ovome dodajemo još 1, kao i svuda ranije, i tako dobijamo traženi broj, tj. 95.