in

Nasljednik konzole Nintendo Switch će biti predstavljen naredne godine

Kompanija Nintendo je konačno prekinula šutnju o nasljedniku svoje megapopularne konzole Switch.

Fanovi nestrpljivo čekaju informacije o novoj konzoli već mejsecima, no malo je zvaničnih informacija koje su stigle iz Nintenda. Međutim, sada je predsjednik kompanije Shuntaro Furukawa obećao najavu prije marta 2025. godine te je dodao da o novoj konzoli neće biti govora na događaju Nintendo Direct, koji će se održati narednog mjeseca.

“Prošlo je više od devet godina otkako smo najavili Nintendo Switch u martu 2015. godine. Direct će biti fokusiran na Nintendo Switch softver za drugu polovinu 2024. godine. No, neće biti govora o nasljedniku Switcha tokom te prezentacije”, napisao je Furukawa na X-u te dodao da se informacije o novoj konzoli očekuju u ovoj fiskalnoj godini.

Kompanija svake godine održava nekoliko izložbi u prikolicama, a špekuliše se da bi se na jednoj od njih mogao pojaviti takozvani Switch 2, kako ga nezvanično nazivaju fanovi.

Ostale najave, poput predstavljanja nadolazeće igre Pokemon Legends: Z-A, također su pokrenule glasine.

Ipak, nikad se nije dovodilo u pitanje to da Nintendo radi na nečemu. Originalni Switch je prodan u više od 130 miliona primjeraka otkako se pojavio 2017. godine. Od prošlogodišnjih naslova Legend of Zelda: Tears of the Kingdom i Super Mario Wonder nije bilo mnogo blockbustera. Kompanija je objavila igre Mario Vs. Donkey Kong i Princess Peach: Showtime! ove godine, ali osim remakeova Luigi’s Mansion 2 i Paper Mario: The Thousand-Year Door nisu planirani nikakvi naslovi iz Nintenda.

Postoje i žalbe da se konzola stara sedam godina “muči” s nekim novijim igrama. Piers Harding-Rolls, šef za istraživanje igara u kompaniji Ampere Analytics, za BBC je rekao da neki fanovi Nintenda traže “moćniji Switch” već najmanje tri godine. Međutim, u Nintendu ne žure s novom konzolom te drže kupce zainteresovanim pomoću nadogradnji poput modela s OLED ekranom, koji se pojavio 2021. godine.

“Od 2021. do 2023. godine je Nintendo prodao 60 miliona Switch konzola širom svijeta te je ostvario operativni profit veći od 10 milijardi dolara”, rekao je Harding-Rolls.

U proteklih godinu dana su se pojavile različite glasine i navodna “curenja informacija” o mogućnostima nove konzole, no iz Nintenda ništa nije potvrđeno. Piers vjeruje da nasljednik neće donijeti ogromne promjene pravca, za razliku od nekih prethodnih konzola japanske kompanije.

“Sudeći prema uspjehu Switcha, očekujemo da novi uređaj usvoji sličnu formu te da nastavi naslijeđe originalnog proizvoda”, rekao je on.

Piers je kazao da očekuje novu konzolu na tržištu u prvoj polovini 2025. godine. Nešto o tome će fanovi saznati do kraja ove fiskalne godine.