in

Znate li da možete zarađivati gledajući TikTokove?

TikTok je službeno pod istragom EU-a, a to znači da se istražuje sve što uz njega ide, uključujući i spinoff aplikaciju, TikTok Lite.

Od februara, Evropska komisija (izvršna vlast EU-a) provodi istragu usklađenosti TikToka sa Zakonom o digitalnim uslugama (DSA). A u srijedu je Komisija dala TikToku 24 sata da izradi procjenu rizika posebno za TikTok Lite, za koju kaže da je trebala biti napravljena prije lansiranja u EU.

Tiho lansiran u Francuskoj i Španiji u aprilu, TikTok Lite je data-light verzija aplikacije koja je dizajnirana za područja sa sporijim brzinama interneta.

Prvi put lansiran u Tajlandu 2018., TikTok Lite trenutno ima više od milijardu preuzimanja do danas, a vodeće zemlje su Indija, Brazil i Indonezija, prema agregatoru podataka Sensor Tower.

Dio aplikacije koji je posebno izazvao bijes EU je TikTok Liteov “Zadaci i nagrade”, prenosi Reuters.

Ovdje korisnici stariji od 18 godina mogu zaraditi bodove gledajući i lajkajući videozapise, prateći TikTok kreatore i upućujući ljude na aplikaciju (ovo posljednje je također dostupno u glavnoj aplikaciji TikTok putem Nagrada). Korisnici zatim mogu unovčiti te bodove za stvari poput Amazonovih vaučera ili TikTok kovanica, valute unutar aplikacije koja vam omogućuje plaćanje kreatorima.

U svojoj je objavi Evropska komisija izrazila zabrinutost zbog mogućeg utjecaja TikTok Litea na mentalno zdravlje korisnika, uključujući djecu, “osobito u odnosu na potencijalno poticanje ovisničkog ponašanja” — a to je i glavni fokus sveobuhvatne istrage EU-a o TikToku. Osim procjene rizika, TikTok također mora dostaviti informacije o “mjerama koje je platforma poduzela za ublažavanje takvih sistemskih rizika”.

“Kao platforma koja dopire do miliona djece i tinejdžera, TikTok se mora u potpunosti pridržavati DSA-a i ima posebnu ulogu u zaštiti maloljetnika na internetu”, rekao je Thierry Breton, evropski povjerenik za unutarnje tržište, u izjavi za javnost.