in

Kako pronaći izgubljeni telefon?

Gubitak pametnog telefona ili tablet računala s Googleovim operativnim sustavom može vam prilično zagorčati život. Pogledajte kako možete riješiti taj problem.

U većini slučajeva lako je pronaći izgubljeni pametni telefon s operativnim sustavom Android. Možete ga i zaključati tako da nitko drugi ne može pristupiti vašim pohranjenim podacima i, u najgorem slučaju, daljinski ga vratiti na tvorničke postavke.

Evo uputa kako ga locirati.

Kako pratiti svoj izgubljeni ili ukradeni mobitel pomoću računala?

Otvorite web stranicu Find My Device u web pregledniku na računalu. Prijavite se s korisničkim računom pri Googleu koji je povezan s vašim uređajem.

Odaberite uređaj koji želite pratiti s vrha lijeve bočne trake. Usluga prema zadanim postavkama prikazuje lokaciju vašeg posljednjeg korištenog uređaja.

Find My Device pokazat će trenutni status vašeg uređaja: trajanje baterije i kada je posljednji put viđen na mreži. Karta će se također automatski osvježiti kako bi prikazala posljednju poznatu lokaciju uređaja. Možete kliknuti Play Sound kako bi vaš uređaj zazvonio i tako otkrio gdje je.

Ako fizički ne možete doći do njega, aktivirajte značajku Secure Device. Time ćete zaključati telefon i odjaviti se s vašeg računa pri Googleu te time lopova onemogućiti u pristupu pohranjenim podacima. Možete nastaviti pratiti lokaciju svog telefona nakon što ga zaključate, pa i prikazati poruku na zaključanom zaslonu.

Ako se ne čini izglednim kako ćete dobiti svoj uređaj nazad ili su na njemu osjetljivi podaci koji ne bi smjeli dospjeti u nepoznate ruke, umjesto toga kliknite Erase device. Za potvrdu ovog koraka morat ćete unijeti zaporku svog korisničkog računa pri Googleu. Vaš će se uređaj obrisati tek kada se poveže s internetom.

Osim na telefonima, možete koristiti Find My Device za praćenje satova s operativnim sustavom Wear i tablet računala s Androidom. Googleove slušalice Pixel Buds i neki drugi modeli također podržavaju Find My Device.

Kako pronaći izgubljeni Android pomoću drugog uređaja s Androidom?

Svi telefoni i tablet računala s Androidom dolaze sa značajkom Find My Device, koja se automatski aktivira kad se prvi put prijavite sa svojim korisničkim računom pri Googleu.

Kako bi praćenje putem Find My Device funkcioniralo, izgubljeni Android mora biti povezan na Wi-Fi ili mobilnu mrežu. Bez pristupa internetu možete vidjeti samo zadnju poznatu lokaciju telefona. Otvorite aplikaciju Find My Device na drugom Androidu.

Ako je to vaš uređaj, prijavite se svojim računom pri Googleu. Ako nije, kucnite Sign in as guest i odaberite telefon koji želite pratiti.

Find My Device pokušat će pratiti izgubljeni uređaj s Androidom. Ako je nedostupan, prikazat će svoju posljednju poznatu lokaciju. Možete vidjeti IMEI broj svog telefona ili pristupiti opciji resetiranja na tvorničke postavke kucnete li sličicu zupčanika pored naziva.

Ako ste izgubili svoj telefon, dodirnite Play sound kako bi zazvonio. Vaš će uređaj zvoniti pet minuta, čak i kada je u nečujnom načinu rada. Kucnite Secure device ako želite zaključati uređaj, odjaviti se sa svog računa pri Googleu i prikazati poruku na zaključanom zaslonu. Ako niste omogućili pristup lokaciji na izgubljenom telefonu, Find My Device neće moći pružiti točnu lokaciju.

Iako možete pronaći izgubljeni iPhone čak i kada je izvan mreže, Googleova usluga Find My Device može prikazati lokaciju vašeg uređaja samo dok je povezan na internet.

Međutim, postoje i drugi načini za lociranje izgubljenog Androida koji je isključen.

Kako pronaći izgubljeni Samsungov telefon?

Samsung telefoni imaju vlastiti mehanizam za zaštitu od krađe i praćenje koji se zove SmartThings Find. Kako bi ju mogli koristiti, morate biti prijavljeni na mobitelu iz serije Galaxy sa svojim korisničkim računom pri Samsungu.

Otvorite web stranicu SmartThings Find na svom računalu ili telefonu. Prijavite se istim računom pri Samsungu koji je povezan s izgubljenim telefonom. Bočna traka s lijeve strane prikazuje sve uređaje povezane s vašim računom. Odaberite izgubljeni telefon.

Karta će se zatim automatski ažurirati kako bi prikazala posljednju poznatu lokaciju telefona. Ako se telefon kreće, možete koristiti opciju Track location za provjeru njegove lokacije svakih 15 minuta.

Također ćete vidjeti druge opcije kao što su zvono, zaključavanje i brisanje podataka uz njega. Tu je i opcija Extend battery life, koja će produžiti trajanje baterije vašeg telefona, omogućujući vam da ga dulje pratite. SmartThings Find može pokazati lokaciju izgubljenog telefona i kada nema aktivnu internetsku vezu.

Ova značajka radi tako što kontaktira druge uređaje iz serije Galaxy blizini preko Bluetootha i odašilje lokaciju izgubljenog telefona pomoću njih.

Možete li pronaći svoj izgubljeni Android telefon koristeći svoj telefonski broj?

Nažalost, odgovor je ne. Nijedan alat dostupan na mreži ne dopušta vam praćenje izgubljenog telefona pomoću telefonskog broja. Tu mogućnost imaju samo policija i druge organizacije zadužene za provedbu zakona.

Također, ne možete koristiti IMEI broj kako biste ga sami pronašli. Međutim, možete se pokušati obratiti svom mrežnom operateru ili policiji jer oni imaju potrebne alate kako bi to učinili umjesto vas, piše Make Use Of.