in

Šta će biti sa TikTokom ako se ispostavi da su kršili pravila? Vlasniku prijete ogromni gubici

Evropska unija će istražiti da li je TikTok, vlasništvo kineske tehnološke kompanije “ByteDance”, prekršio pravila o online sadržaju koja imaju za cilj zaštitu djece i osiguravanju transparentnog oglašavanja. To bi donijelo niz problema za vlasništvo kompanije.

Zvaničnik EU Thierry Breton rekao je da je odluku donio nakon analize izvještaja o procjeni rizika aplikacije na kojoj se emituju kratki videosnimci zbog sumnje da krši transparentnost i obavezu zaštite maloljetnika.
Evropska komisija je saopćila da je posebno fokusirana na to kako kompanija upravlja rizikom od “negativnih efekata koji proizilaze” iz dizajna sajta, uključujući algoritamske sisteme za koje se kaže da “stimulišu zavisnost” ili stvaraju takozvane “efekte zečje rupe”, kojim se korisnik sve više uvlači u sadržaj sajta.

Ti rizici bi potencijalno mogli da ugroze nečije “fizičko i mentalno zdravlje”, navodi Evropska Komisija.

Zakon Evropske unije o digitalnim uslugama (Digital Services Act – DSA), koji se primjenjuje na sve online platforme od 17. februara, zahtjeva posebno od velikih online platformi i pretraživača da učine više u borbi protiv nelegalnog online sadržaja i rizika po javnu bezbjednost.

U Evropi, gdje TikTok ima više od 150 miliona korisnika mjesečno, regulatori su prošle godine zamjerili servisu što je postavio podešavanja koja podrazumijevano čine videosnimke i objave javnim, otkrivajući informacije i podatke najmlađih korisnika. Rekli su da je TikTok također koristio takozvane “tamne obrasce”, sistem koji je poticao korisnike da biraju opcije koje ugrožavaju privatnost tokom procesa registracije i prilikom objavljivanja videosnimaka.

Istraga Evropske unije će također razmotriti efikasnost TikTokovih alata za verifikaciju starosti, namijenjenih sprečavanju pristupa maloljetnicima neprikladnom sadržaju. Također će provjeriti da li TikTok pruža listu oglasa koja se može pretraživati i koja je pouzdana, u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama.
Vlasnik TikToka sa sjedištem u Kini, mogao bi se suočiti sa kaznama u iznosu od šest posto globalnog prihoda, ukoliko se pokaže da su kršena pravila DSA.

Iz kompanije navode da će nastaviti da rade sa stručnjacima i tehnološkim kompanijama kako bi mladi ljudi bili sigurni na njihovoj platformi i da se raduju što će ovaj rad detaljno objasniti Evropskoj komisiji.

“TikTok ima pionirske funkcije i podešavanja za zaštitu tinejdžera i držanje mlađih od 13 godina van platforme, problemi sa kojima se cijela industrija bori”, rekao je portparol TikToka.

Ovo je druga istraga Evropske unije o kršenju DSA nakon što se platforma društvenih medija X (ranije Twitter) Elona Muska našla na udaru EU u decembru prošle godine.