in

Microsoft Edge više ne uzima podatke iz drugih preglednika bez dopuštenja

Nije neobično da svaki web preglednik želi biti glavni i da prilikom pokretanja, neovisno o tome koji on bio, traži da ga se postavi kao zadanog i usput nudi opciju uvoza podataka iz drugog preglednika kako bi olakšao tranziciju.

Ali postaje neobično kada se to napravi bez izričitog dopuštenja i znanja korisnika kako bi i trebalo biti i kako Microsoft navodi u pojašnjenju:

“Uz vašu potvrdu, Microsoft Edge redovito će unositi podatke iz drugih preglednika dostupnih na vašem Windows uređaju. Ovi podaci uključuju vaše favorite, povijest pregledavanja, kolačiće, podatke o automatskom popunjavanju, proširenja, postavke i druge podatke o pregledavanju.”

Ipak, to nije bio slučaj nakon nedavnog ažuriranja Windowsa pri čemu je Edge kopirao podatke koji uključuju i aktivne kartice iz Chromea bez dopuštenja korisnika.

The Verge je pisao o tome da se, prilikom ažuriranja Windows računala, Microsoft Edge automatski otvorio nakon ponovnog pokretanja i prikazao sve kartice koje su se koristile u Google Chromeu na istom računalu bez da je zatražena sinkronizacija podataka iz Chromea.

No to je sada rješeno u verziji 121.0.2277.128 Microsoftovog web preglednika. Sada bi Microsoft Edge trebao uvoziti podatke iz Google Chromea i drugih preglednika samo uz dopuštenje.

(Bug.hr)