in

TUGYTUGY

Imate problem sa Wi-Fi konekcijom u stanu ili kući – evo kako da ga riješite

U svijetu, gdje je internet konekcija za neke značajna koliko i disanje, sporo otvaranje sadržaja na vebu i slabi Wi-Fi signali mogu biti iscrpljujući.

Ukoliko dobru konekciju možete da dobijete samo stajanjem blizu vašeg rutera, evo nekoliko jednostavnih savjeta pomoću kojih možete da da optimizujete mrežu i poboljšate Wi-Fi signal u kući.

Provjerite brzinu interneta

Prije nego što u potpunosti okrivite Wi-Fi, obezbijedite da vaša internet konekcija radi bez problema.

Povežite računar direktno na ruter preko Ethernet kabla i pokrenite test brzine interneta (speed test). Ukoliko ne dobijate brzinu koja je predviđena (ili bar u granicama) paketom koji ste kupili, kontaktirajte provajdera ili zamijenite ruter/modem.

Ažurirajte firmware rutera

Uvijek redovno održavajte stanje svog rutera, kada su u pitanju poboljšanja performansi, funkcija i pojačana bezbjednost. Provjeravajte ažuriranja rutera u administrativnom interfejsu i redovno ih nadograđujte.

Postavite ruter na pravo mjesto

Ponekada je problem u mjestu na kom se ruter nalazi. Ruter bi trebalo da stoji tamo gdje je najmanja “mrtva zona” za wireless konekciju. Stavite ruter u otvoreni prostor, daleko od zidova i prepreka, kako biste spriječili smetnje.

Provjerite frekvenciju rutera

Konfigurišite ruter za optimalne performanse prebacivanjem na 5GHz opseg, ukoliko imate dual-band ruter. Ovaj opseg nudi veće brzine i manje smetnje. Osigurajte da oba opsega koriste isti SSID za besprijekornu vezu između uređaja.

Promijenite kanal za bolju brzinu

Spriječite mešanje sa konekcijama sa strane izborom najmanje zagušenog kanala. Koristite alate, kao što je command prompt ili analizator mreže za identifikovanje iskorištenosti kanala u vašem okruženju. Ručno izaberite kanal za bolje performanse, ukoliko automatsko biranje nije efikasno.

Pored navedenih rješenja, možete probati i sa uređajem za proširenje dometa ili mesh Wi-Fi sistemom, prenosi B92