in

Opet skandal zbog Google Mapsa – planinare morao spašavati helikopter?

Grupa za potragu i spašavanje u Britanskoj Kolumbiji savjetovala je planinare da koriste papirnatu kartu i kompas umjesto programa za karte nakon što je rekla da su dva planinara spašena helikopterom nakon što su vjerojatno slijedili stazu koja nije postojala, ali se pojavila na Google kartama .

U grupi na Facebooku North Shore Rescue, objavljena je informacija da je Google Maps 6. studenog uklonio nepostojeću stazu, u vrlo strmom području s liticama sjeverno od planine Fromme, koja gleda na Vancouver.

Grupa je priopćila da je 4. studenoga poslala helikopter i tim za spašavanje užetom u stražnji dio planine, koja je visoka 1185 metara i prekrivena umjerenim prašumama, kako bi pomogli zaglavljenom planinaru koji nije imao svjetla i nije ga se moglo vidjeti ispod gustih krošnji drveća.

Grupa je rekla da je nedavno postavila znakove koji su upozoravali na “Opasne litice na krivom putu” kako bi naglasili koliko je to područje opasno.

U rujnu je grupa spasila planinara koji je nazvao i rekao da je na litici i da nije siguran koliko dugo može izdržati. Dvije godine ranije, planinar je pao u smrt s istog mjesta, rekla je skupina.

North Shore Rescue rekao je da su planinari tijekom spašavanja u rujnu i studenom “možda tražili trag na Google kartama koji ne postoji”.

Grupa je rekla da “jednostavno nije prikladno” koristiti aplikacije kao što su Google Maps za divljinu, iako su aplikacije posebno dizajnirane za staze, kao što su CalTopo i Gaia GPS, prihvatljive.

Ljudi mogu poslati predložene izmjene Google kartama za pogrešne podatke ili podatke koji nedostaju. Google ne daje vremensku traku koliko je potrebno za obradu tih prijedloga. Nije jasno kako se staza uopće pojavila na Google kartama.