in

WhatsApp uvodi e-mail verifikaciju radi pojačane bezbjednosti

U potezu usmjerenom ka jačanju bezbjednosnih korisničkih naloga, WhatsApp se priprema da uvede funkciju putem e-mail verifikacije. Iako se trenutno nalazi u fazi beta testiranja, ova nova sigurnosna mjera se očekuje da pruži dodatan sloj zaštite WhatsApp korisnicima.

Kompanija Meta je određene korisnike već obavijestila da verifikuju svoje naloge putem svojih ličnih adresa e-pošte. Međutim, ova opcija je dostupna samo ograničenom broju beta korisnika u ovom trenutku, što ukazuje da je još u ranoj fazi implementacije, javlja WABeta.info.

Prema ranijim izvještajima, WhatsApp radi na razvoju sistema verifikacije putem e-pošte još od avgusta. Glavni cilj ovog novog metoda verifikacije je da unaprijedi sigurnost korisničkih naloga, čime će otežati neovlašten pristup zlonamjernim osobama.

Sam proces verifikacije čini se jednostavnim: korisnici će biti zamoljeni da unesu svoju adresu e-pošte i sačekaju verifikacioni e-mail u svom sandučetu. Nakon klika na verifikacioni link, njihov nalog će biti potvrđen.

Ovaj potez se uklapa u WhatsApp-ovu posvećenost privatnosti i sigurnosti korisnika, ističući važnost zaštite korisničkih podataka i komunikacija putem funkcija poput kriptovanja “od kraja do kraja”.

Uvođenje verifikacije putem e-pošte odgovara na rastuće zabrinutosti u vezi sa sajber pretnjama i povredama podataka, pružajući korisnicima dodatni mir i zaštitu njihovih ličnih informacija.

WhatsApp nije otkrio zvaničan datum izdavanja ove funkcije, ali korisnici mogu očekivati da će uskoro biti široko dostupna, nakon uspješnog beta testiranja. Ovaj dodatak će korisnicima pružiti dodatan sloj sigurnosti, što će na kraju otežati neovlaštenim osobama da ugroze njihove naloge.

Pored verifikacije putem e-pošte, WhatsApp takođe istražuje druga sigurnosna unapređenja kako bi osigurao da korisnički podaci ostanu sigurni i zaštićeni u sve više digitalnom svijetu.

Ostanite uz nas, a mi ćemo pratiti kada ova opcija izađe iz beta verzije i odmah vas obavijestiti.