in

Najbolja nova Apple Watch funkcija dostupna svima

Sa današnjim ažuriranjem watchOS 10.1, vlasnici Apple Watch serije 9 i Apple Watch Ultra 2 sada imaju pristup najinteresantnijoj funkciji ovih pametnih satova: Double tap, koji donosi upravljanje putem dvostrukog dodira palcem i kažiprstom.

Ovo je pametan način interakcije sa nosivim uređajem kada vam je druga ruka zauzeta. To je bilo glavno obilježje inače skromnog ažuriranja ove linije.

Kako Macrumors piše, ova funkcija je inicijalno bila dostupna beta test korisnicima ranije ovog mjeseca i sada je dostupna svima sa kompatibilnim hardverom.

Važno je napomenuti da je ova funkcija bazirana na AssistiveTouch, opciji pristupačnosti koja je već neko vrijeme dostupna korisnicima Apple Watch uređaja. Takođe, nova verzija ima svoje primjene u oblasti pristupačnosti.

U trenutnom obliku, dvostruko kucanje postalo je moguće zahvaljujući ažuriranjima Neural Engine čipa S9. Ova funkcija je dizajnirana za različite zadatke, uključujući listanje obavještenja u Smart Stack-u, zaustavljanje i nastavljanje tajmera i štoperica, odgađanje alarma, puštanje i pauziranje muzike te uključivanje i isključivanje bliceva.

Obavljanje osnovne radnje iz obavještenja, kao što je odgovaranje na dolaznu poruku iz aplikacije za razmjenu poruka i odgađanje podsetnika, uključujući one od trećih strana.

Aplikacija prioritetno bira ono što Apple Watch smatra najrelevantnijim za način na koji trenutno vršite interakciju sa uređajem. Na primjer, ako stigne poziv, prioritet će biti taj poziv. Trenutno nema API-ja za ovu funkciju, pa je funkcionalnost ograničena kada su u pitanju aplikacije trećih strana.