in

Facebook i Instagram uvode hronološki Stories i Reels

Meta će uskoro da ponudi Instagram Stories i Reels hronološkim redoslijedom, između ostalih promjena, kako bi bili u skladu sa Evropskim zakonom o digitalnim uslugama.

Promjene su se očekivale nakon što je Evropska komisija objavila da je u aprilu postigla dogovor o stvaranju novih pravila koja bi zahtjevala da platforme ponude alternativne sisteme koji se ne zasnivaju na profilisanju, piše Engadget.

Meta je mobilisala preko 1.000 ljudi da razvije rješenja za zahtjeve DSA. Neke od promjena će povećati transparentnost o tome kako njeni sistemi funkcionišu i pružiti korisnicima više opcija da prilagode svoja iskustva na Facebook-u i Instagram-u. Istovremeno, uspostavlja nezavisnu funkciju usklađenosti kako bi se osiguralo da ispunjava tekuće regulatorne obaveze.

Meta će da ponudi Reels, Stories, Search i druge dijelove Facebook-a i Instagram-a koje Meta ne rangira koristeći svoj proces AI preporuke. Nije jasno kako će Meta primijeniti promjenu. Glavni feed na Instagram-u već omogućava korisnicima da sortiraju prema praćenju umjesto da koriste pristup zasnovan na algoritmu.

Korisnici će takođe moći da vide rezultate pretrage samo na osnovu riječi koje unose, a ne rezultate personalizovane posebno za njih na osnovu njihovih prethodnih aktivnosti i ličnih interesovanja. Kompanija takođe pruža više informacija o tome kako njeni sistemi vještačke inteligencije rangiraju sadržaj preko 22 sistemske kartice za Facebook i Instagram, prenosi It-mixer.

Meta takođe proširuje svoju biblioteku oglasa da prikaže i arhivira sve oglase koji ciljaju korisnike u EU, uključujući datum pokretanja, parametre koji se koriste za ciljanje koji su primili oglas i još mnogo toga. Takođe uvodi dva nova alata za istraživače koji uključuju javno dostupan sadržaj sa stranica, postova, grupa i događaja.