in

Firefox smanjuje jaz u performansama sa Chromeom

Niko ne želi da čeka da se veb stranice učitavaju, a programeri veb browsera uvijek traže način da još više pokreću performanse.

Ako ste ranije koristili Mozilla Firefox, ali ste odlučili da pređete na nešto drugo zbog sporog vremena učitavanja stranica, možda biste željeli da pokušate još jednom – dva browsera su bliski u najnovijim testovima.

Postoji mnogo automatizovanih testova za procjenu veb browsera, ali jedan od najpopularnijih je Speedometer, koji procjenjuje odziv veb aplikacija u browseru.

Mozillino automatizovano testiranje otkriva da je prosječna ocjena brzinomera Firefoxa u stalnom porastu u posljednjih nekoliko mjeseci. Performanse Firefoxa na Windows 10 i macOS-u su sada bliske sa Chromeom, ponekad nadmašujući Googleov browser. Jaz je mnogo veći na 64-bitnom Linuxu, gdje Chrome i dalje ima vodeću prednost u odnosu na Firefox.

Dakle, šta uzrokuje da se Firefox ubrzava? Nedavno izdanje Mozilla-inog SpiderMonkey biltena (SpiderMonkey je naziv Firefox-ovog JavaScript motora) objašnjava da Mozilla posebno radi na “poboljšanju performansi za popularne veb okvire kao što je React”. Programeri Firefox-a su optimizovali pozive kao što su JSON.stringify i Object.keys, koji se često koriste na modernim sajtovima i veb aplikacijama, a došlo je i do nekoliko poboljšanja performansi WebAssembly-a. Krajnji rezultat je da se realne performanse Firefox-a poboljšavaju i to se pokazuje u rezultatima brzinomjera.

Performanse nisu jedini aspekt veb browsera koji je važan, ali nije ni jedini aspekt koji Mozilla poboljšava. Firefox 115 je predstavljen početkom jula, sa novim čarobnjakom za migraciju podataka, hardverskim dekodiranjem video zapisa za Intel grafiku na Linux-u, poboljšanom pretragom u Android browseru i drugim promenama. To je takođe bila konačna verzija Firefox-a za Windows 7, 8 i 8.1. Firefox 116 je stigao prošle nedjelje sa nekim poboljšanjima bočne trake, hardverski ubrzanim H.264 dekodiranjem videa na Raspberry Pi 4, klizačem za jačinu zvuka na Picture-in-Picture plejeru i drugim poboljšanjima.

Sjajno je vidjeti kako Firefox i Chrome nastavljaju da postaju brži, čak i ako bi sve veća složenost modernih stranica mogla poništiti neka od tih poboljšanja.