in

Bliži li nam se završetak ere 3G mreža i telefona

U današnjem sve brže evoluirajućem svijetu tehnologije, koraci napretka neumorno gaze prema naprijed, ostavljajući za sobom ono što je nekada bilo revolucionarno. Danas stojimo pred pitanjem: da li je došao kraj ere 3G mreža i telefona?

3G (treća generacija) mreže i uređaji su revolucionarni napredak u svijetu komunikacije, omogućavajući nam pristup internetu i multimedijalnim sadržajima. Međutim, brz razvoj tehnologije doveo je do pojave 4G i 5G mreža, koje su donijele neuporedivo veće brzine prenosa podataka i bolje performanse. Dok su 3G mreže i dalje korišćene za glasovne pozive i osnovne usluge prenosa podataka, mnogi operateri su već preusmjerili svoje resurse na unapređenje novih generacija mreža. Svjedoci smo da u posljednje vrijeme i domaći telekom operateri sve češće uz prilagođene akcije i ponude, pozivaju svoje korisnike da stare SIM kartice zamijene za nove, 4G.

Ovaj napredak donosi sa sobom i određene promjene u infrastrukturi i tehnologiji. Stariji 3G uređaji postaju sve manje kompatibilni sa sve sofisticiranijim mrežama i aplikacijama koje zahtijevaju bržu vezu. Odlaskom u inostranstvo gdje je već u upotrebi 4G i 5G mreža čak je i nemoguće koristiti 3G kartice i ono što sa njima dobijamo u BiH. To nas dovodi do zaključka da je 3G mreža na zalasku, a 4G i 5G postaju nova normalnost.

Tehnološki napredak nesumnjivo gura svijet naprijed, otvarajući vrata za nove inovacije i mogućnosti koje će oblikovati način na koji se povezujemo i komuniciramo.