in

Yutube najavljuje: Biće uklonjeni svi sumnjivi sadržaji, posebno iz domena medicine i liječenja

Nastavno na pravila uvedena tokom pandemije, YouTube najavljuje implementaciju svojih dugoročnih politika postupanja prema video sadržajima koji se tiču medicine, posebno dezinformacija i neslužbenih metoda liječenja karcinoma.

U vremenima kada informacije vezane uz medicinu evoluiraju, s njima se mijenjaju i dezinformacije, pa su na ovoj platformi odlučili izraditi dugoročni okvir, kojim će se voditi kada je riječ o uređivanju sadržaja iz domene medicine i zdravlja.

Tri kategorije dezinformacija

Pokušat će, kažu, zadržati ravnotežu između zdravog dijaloga i rasprave o tim temama, ali kad je riječ o odavno utvrđenom naučnom konsenzusu, neće biti dozvoljeno širiti informacije koje ljudima mogu direktno naštetiti.

Desetke dosadašnjih pravila presložili su sada u tri kategorije dezinformacija, koje će ubuduće tako biti promatrane i uređene:

Prevencija: Sadržaj koji se protivi službenim uputama za prevenciju raznih zdravstvenih stanja, na primjer onaj koji širi dezinformacije o cjepivima ili preporučuje razne štetne preparate kao preventivne, bit će uklonjen

Liječenje: Isto tako bit će uklanjan sadržaj koji je u kontradikciji sa službenim uputama za liječenje određenih stanja, što se odnosi na poticanje korištenja nedokazanih metoda i neprovjerenih lijekova
Poricanje: Sadržaj koji poriče postojanje bolesti ili, na primjer, službene podatke o smrti tokom pandemije, također će biti uklonjen

Čistka sadržaja

Posebna pravila YouTube uvodi kada je riječ o neprovjerenim i štetnim “terapijama” za liječenje karcinoma. Misija će im biti da, kada oboljeli traže informacije o svom stanju, ne mogu na njihovoj platformi naći dezinformacije i očito neučinkovite metode liječenja.

To uključuje video sadržaje koji, na primjer, govore da “bijeli luk liječi rak” ili savjetuju “uzimanje vitamina C umjesto radioterapije”. Takvi sadržaji će, po novom, biti aktivno uklanjani s YouTubea, a velika “čistka” počinje već sad.