in

Poznat datum izlaska novih Intelovih procesora?

Prema nedavnom postu na blogu proizvođača matičnih ploča ASRock, Intel se priprema lansirati svoju 14. generaciju Core procesora kasnije ove godine, vjerojatno u listopadu. Dok potpuni detalji ostaju tajna prije službene objave, informacije koje su procurile iz ASRocka pružaju vrijedan uvid u ono što možemo očekivati ​​od ovih novih Raptor Lake osvježenih CPU-a.

Sljedeća generacija CPU-a nudit će umjerena poboljšanja performansi u odnosu na trenutnu 13. generaciju , pri čemu se procjenjuje da će jednojezgrene brzine biti 4-8% brže, a višejezgrene performanse dobit će 8-15%.

 

Stiže i podrška za bržu DDR5 memoriju. ASRock tvrdi da će novi CPU-i odmah raditi s DDR5 RAM-om na taktu od 6400 MT/s, što je lijepo povećanje u odnosu na DDR5 brzinu od 5600 MT/s koju službeno podržavaju čipovi 13. generacije.

Iako bi procesori tehnički trebali raditi s većom brzinom memorije od one službeno podržane, rad iznad navedenih specifikacija smatra se overklokanjem memorije (bez obzira radi li se to putem XMP-a ili ručnog overklokanja).

Iako je još uvijek potrebna službena potvrda, ASRock navodi da će postojeće matične ploče serije 600-700 biti kompatibilne s Core procesorima 14. generacije putem ažuriranja BIOS-a. Čak će i neke pristupačnije H610 ploče navodno raditi s novim čipovima. Ovo bi trebala biti dobra vijest za trenutne vlasnike sustava, budući da omogućuje laku nadogradnju kasnije ove godine.

Iako nije revolucionarno ažuriranje, čini se da su Intelovi Core CPU-i 14. generacije dobro pozicionirani kao uvjerljiva opcija nadogradnje u odnosu na čipove Alder Lake 12. generacije. Radujemo se što ćemo saznati više detalja izravno od Intela kako se službena objava približava.