in

Samsung predstavlja najveći SSD dosada!

Na Flash Memory Summitu (FMS) 2023., Samsungov odjel poluvodiča objavio je da je stvorio SSD od 256 TB za koji tvrtka tvrdi da troši do sedam puta manje energije od hrpe od osam SSD-ova od 32 TB povezanih zajedno. SSD je baziran na QLC-u i prema Samsungu dolazi s “neviđenom razinom gustoće integracije”. Novi pogoni bit će namijenjeni podatkovnim centrima i poduzećima hiperrazmjera.

Uz najavu pogona od 256 TB, Samsung je također predstavio PBSSD arhitekturu, rješenje ultra velikog kapaciteta veličine petabajta za koje tvrdi da ” omogućuje skalabilnost kroz varijacije kapaciteta ovisno o aplikaciji”. Zajedno sa svojim partnerom Meta-om, Samsung je također demonstrirao tehnologiju nazvanu Fleksibilno postavljanje podataka (FDP), koja je ratificirana u NVMe-u i način je optimiziranja smještaja podataka za poboljšanje predvidljivosti i ukupne performanse, uz smanjenje TCO-a. Tvrtka je također naglasila da je softver korišten u FDP demou bio potpuno otvorenog koda.

Samsung je također predstavio druga rješenja za pohranu na događaju, uključujući PM1743 poslužiteljski SSD koji je izvorno najavljen na FMS 2022. Samsung tvrdi da je to prvi poslužiteljski SSD koji koristi PCIe 5.0 sučelje i tvrdi se da je dvostruko energetski učinkovitiji od svog prethodnika . Dolazi u kapacitetima do 15,36 TB, a očekuje se da će biti dostupan kasnije ove godine za korištenje u polju generativne umjetne inteligencije, kao što je ChatGPT.

SSD-ovi velikog kapaciteta postali su norma posljednjih godina, a mnoge tvrtke najavljuju nove pogone koji nude povećane kapacitete za poduzeća i maloprodajne korisnike. Ranije ove godine Micron je lansirao 30TB SSD-ove za podatkovne centre s 10x većom izdržljivošću nasumičnog pisanja od 4KB za poboljšanu dugovječnost.

Dok je većina ovih novih diskova velikog kapaciteta namijenjena tvrtkama, nadamo se da će neki od njih biti dostupni potrošačima što prije , budući da zahtjevi za pohranu stalno rastu za korisnike posvuda. Cijene SSD-ova također se spuštaju na pristupačnije razine posljednjih godina, tako da nema dobrog razloga da barem nekoliko diskova velikog kapaciteta ne dospije na maloprodajno tržište u nekoj fazi u budućnosti.