in

Facebook Messenger ostaje bez jedne funkcije

Nekima je prilično frustrirajuće kada sa svakom prijavom na Facebook Messenger dobiju upit da li žele isti koristiti i za slanje SMS poruka, uz benefite koje to donosi. Međutim, s druge strane, neki su odlučili koristiti ovu aplikaciju upravo i za to, ali za njih sada stižu loše vijesti.

Oni koji koriste Facebook Messenger kao SMS aplikaciju na Androidu umjesto zadate aplikacije na svom uređaju, ubuduće će biti uskraćeni za to. Naime, sljedećeg mjeseca će Facebook ukinuti ovu funkciju.

Funkcija je uvedena 2016. godine, te će u devetom mjesecu 2023. godine otići u historiju.

Korisnici aplikacije obaviješteni su u ovoj promjeni, a zvanični dokument objavljen od strane Facebooka također potvrđuje da korisnici “više neće moći koristiti Messenger za slanje i primanje SMS poruka, nakon što aplikaciju ažuriraju nakon 28.09.2023. godine”.

Iz kompanije takođe savjetuju korisnike da promjene svoju zadatu aplikaciju za SMS poruke sa Facebook Messengera na aplikaciju koja izvorno stiže s Vašim telefonom. Da biste promijenili zadatu aplikaciju za SMS poruke, idite na Postavke > Aplikacije > Odaberite zadane aplikacije > SMS aplikacija i odaberite drugu aplikaciju za razmjenu poruka, ako je Facebook Messenger postavljen kao zadana aplikacija za razmjenu SMS poruka i na Vašem Android uređaju. U svakom slučaju, ako to i ne uradite, poslije 28. septembra 2023. godine, vaš telefon će se automatski prebaciti na zadatu aplikaciju za razmjenu poruka na telefonu.

Inače, Facebook Messenger je omogućio korisnicima da je koriste kao SMS aplikaciju 2012. godine, ali je ona već sljedeće godine odbačena. Ipak, 2016. godine Facebook je ponovo omogućio, ali je zadržao odvojeno od glavne aplikacije.