in

Windows “prepisuje” jako korisnu značajku s Maca i Androida

Jedna prednost koju je macOS uvijek imao u odnosu na Windows je proces migracije podataka. Mac korisnici mogu klonirati svoje staro računalo na novi hardver u roku od nekoliko minuta bez pohranjivanja i vraćanja sigurnosne kopije. Prijelaz sa starog na novo računalo prilično je bezbolan. Sastoji se od prolaska kroz početno postavljanje, povezivanja oba računala na istu mrežu, zatim pokretanja Migration Assistant-a.

Microsoft sada radi na donošenju donekle slične značajke u Windows 11. Najavljen tijekom govora na Microsoft Build -a u utorak, “Restore Apps” ima za cilj prenijeti postavke s jednog računala na drugo. Softver automatski upravlja migracijom aplikacija, ikona na radnoj površini, prikvačenih aplikacija programske trake i više. Naravno, značajka je izborna, tako da ručno postavljanje i konfiguriranje novog računala nije zabranjeno.

Postavljanje novog računala s Restore Apps može se obaviti na lokalnom računu, ali Microsoft preporučuje prijavu na MS račun za “najbolje rezultate”. Na primjer, lokalno vraćanje čuva samo nekoliko Bing Chat razgovora, dok prijava na Microsoftov račun omogućuje svih 20 interakcija za prijenos na novo računalo.

Dokumenti, datoteke i fotografije također će se prenijeti sve dok su sigurnosno kopirani na OneDrive. Korisnici po želji mogu isključiti migraciju aplikacije ako bi radije počeli iznova. To bi moglo dobro doći onima koji imaju gomilu neiskorištenih aplikacija. Uostalom, lakše je ponovno preuzimati softver dok idete nego provesti cijeli dan deinstalirajući ono što vam više ne treba.

Možda će proći neko vrijeme dok korisnici ne budu mogli koristiti Restore Apps. Značajka je upravo ušla u beta verziju, a Microsoft je od danas predstavlja Windows Insidersima . Nema jamstva da će vidjeti gotovo izdanje. Kao i uvijek, eksperimentalne značajke podložne su promjenama i otkazivanju.

Ipak, izgledi da ovaj doživi potpuno lansiranje čine se prilično velikim. Osim kompliciranih grešaka koje je preteško zakrpati, “Insajderi” će vjerojatno dati palčeve gore bilo kojoj značajki koja olakšava instalaciju Windowsa.