in

Xiaomi otkrio – Evo koliko je korisnika MIUI-a širom svijeta!

Znate li šta je nastalo prvo? Xiaomi telefoni ili MIUI softver? Odgovor je ovo drugo. MIUI je prvi put predstavljen 2010. godine, godinu dana prije Mi 1 pametnog telefona, a od tada pa do danas njegova popularnost je samo rasla. Sada je Xiaomi otkrio broj korisnika svog korisničkog interfejsa.

Iako mnogo osporavan, a naročito kod globalne publike, MIUI je ipak jedan od najpopularnijih UI-a u Android svijetu. To naravno najviše duguje Xiaomijevim telefonima, naročito onim iz srednje klase, koji se prodaju u milionima primjeraka već nekoliko godina. Tu mislimo na Redmi Note serije. Kako god, Xiaomi je sada otkrio da je na dan 21.05.2023. godine zabilježio preko 600 miliona mjesečno aktivnih korisnika MIUI-a širom svijeta. Ovo je impresivan rast u samo godinu i šest mjeseci, kada je MIUI brojao 500 miliona mjesečno aktivnih korisnika.

MIUI je dostupan u preko 180 zemalja svijeta i regiona, a nakon predstavljanja 2010. godine pa do ljeta 2015. godine on je imao 100 miliona korisnika. Tri godine kasnije, Xiaomi je udvostručio brojke i premašio 200 miliona mjesečno aktivnih korisnika širom svijeta, a godinu dana kasnije broj aktivnih korisnika na globalnom nivou premašio je 300 miliona (28.10.2019. godine).

Održavajući stabilan rast, broj aktivnih korisnika iznosio je 400 miliona početkom 2020. godine, dok je prošle godine Xiaomi objavio da je MIUI premašio 500 miliona korisnika. Najnoviji izvještaj otkriva da je premašen broj od 600 miliona mjesečno aktivnih korisnika.

Softver je kroz svoje postojanje prošao kroz mnoge verzije, a najnovija je MIUI 14.