in

Apple objavio iOS 16.5 nadogradnju! – Ovo su novine

Kompanija Apple sprema se za predstojeći Worldwide Developers Conference (WWDC), a kompanija je usred tih priprema korisnike svojih uređaja iznenadila novom nadogradnjom. Tako je Apple objavio iOS 16.5, iPadOS 16.5 i macOS 13.4, a svaki od njih donosi zanimljive nadogradnje, naročito za ljubitelje sporta.

Tako sve tri nadogradnje donose namjenski odjeljak Apple News koji je isključivo fokusiran na sport, omogućavajući korisnicima da budu u toku sa najnovijim sportskim rezultatima, tabelama i sportskim vijestima.

Kako bi dodatno poboljšali iskustvo gledanja sporta, korisnici Apple TV 4K sada mogu uživati u funkciji Multiview unutar TV aplikacije. Ovaj dodatak omogućava korisnicima da istovremeno gledaju do četiri sportska događaja. Međutim, ostaje nejasno hoće li usluge trećih strana biti podržane u ovoj funkciji.

Iako je ovo glavna novina, tu su još neka druga poboljšanja. Tako iOS 16.5 i watchOS 9.5 donose nove pozadine sa temom Pridea. Iz Apple-a su naveli da nove pozadine slave raznolikost i omogućavaju korisnicima da izraze svoju podršku LGBTQ+ zajednici.

Pored toga, ažuriranja uključuju i različite ispravke grešaka, rješavajući probleme kao što su CarPlay i Spotlight na iOS-u itd.

Glasine ukazuju na to da Apple još ne namjerava stati s nadogradnjom iOS-a 16. Tako se navodi da američka kompanija već interno testira iOS 16.6, a da bi uskoro mogla stići i javna beta verzija. Naravno, svi čekaju iOS 17, koji će stići na jesen ove godine.

Inače, iOS 17 trebao bi donijeti značajne promjene, a glavne su one koje se odnose na bočno učitavanje aplikacije, odnosno jednostavnije rečeno – preuzimanje aplikacija izvan službene trgovine. Ovo će biti u skladu sa novim evropskim propisima, konkretno u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima Evropske unije, koji zahtijeva da operateri platformi dozvole preuzimanje aplikacija treće strane.