in

Intel nadjačava Apple svojom novom generacijom procesora?

Intelov je početak 2023. bio prilično težak, ali na horizontu bi mogle biti dobre vijesti za tvrtku: nadolazeći Meteor Lake procesori. Prema pouzdanom hardware leakeru Moore’s Law Is Dead (MLID) na YouTubeu , izvori iznutra su sugerirali da bi novi čipovi mogli biti među najboljim procesorima ikada napravljenim – i uzrokovati probleme svim Intelovim ključnim konkurentima, i to na vrlo različite načine.

Prvo područje o kojem treba raspravljati je Intelov integrirani GPU (iGPU) koji će biti ugrađen u nove Meteor Lake čipove, čije se lansiranje očekuje kasnije ove godine, ali očito samo za prijenosna računala. Intelova integrirana grafika Iris Xe do sada je dovoljan razlog basic korisnicima za odbacivanje eksternih grafičkih kartica, ali ako su podaci MLID-a točni, novi bi čipovi mogli dati još veći napredak integriranoj grafičkoj izvedbi.

Zanimljivo, izvor MLID-a zapravo nije iz Intela, već iz leakanog internog slajda iz AMD-a, uspoređujući njegove nove ‘Phoenix’ APU- ove s Nvidia GPU-ima i predviđenu statistiku performansi za Intelov 45W Meteor Lake čip. Kao što MLID primjećuje, AMD je stavio Intelov čip odmah iza svog konkurentskog Phoenix Ryzen čipa, ali je moguće – čak i vjerojatno – da AMD ovdje podcjenjuje.

Što se tiče grafičkih performansi, to smješta novi Meteor Lake čip negdje između Nvidia GTX 1650 i RTX 3050 . Naravno, 1650 je star tri godine u ovom trenutku, ali je trenutno najpopularniji GPU u vrijeme pisanja prema Steam-ovoj anketi.

Naravno, čipovi Apple M2 koji se nalaze u prijenosnim računalima kao što je MacBook Air iz 2022. vjerojatno će i dalje nadmašiti ove čipove u pogledu sirovih grafičkih mogućnosti (osnovni M2 je otprilike usporediv s Nvidia RTX 3060) – ali pojačana iGPU snaga nije sve što Intel ima u rukavu.

MLID tvrdi da bi proizvođači prijenosnih računala mogli ozbiljno napredovati u trajanju baterije s Intelovim novim čipovima – nešto čime su Appleovi MacBookovi dugo vremena nadmašivali konkurentski hardver. Uklanjanje drugog GPU-a kao hardverskog zahtjeva uštedjet će puno energije, kao i potencijalno stvoriti više prostora unutar kućišta prijenosnog računala za veću bateriju.

Već smo čuli da bi Meteor Lake moglo biti sjajna vijest za baterije prijenosnih računala, a ovo je još jedan dokaz. S ovim novim čipovima, najbolji ultrabookovi bi se konačno mogli natjecati na smislenoj razini s nevjerojatnim trajanjem baterije najnovijeg MacBook Pro 14-inčnog (2023), bez kompromisa u pogledu performansi.

U nedavnom korporativnom priopćenju, Intel je ustvrdio da je “usredotočen na identificiranje smanjenja troškova i povećanja učinkovitosti kroz višestruke inicijative”, što je pristojan način da se kaže da će se proračuni smanjiti, a osoblje otpustiti. Nadamo se da novi čipovi mogu popraviti situaciju.