in

Ozbiljan bag na WhatsAppu ugrožava privatnost korisnika

WhatsApp je najpopularnija aplikacija za razmjenu poruka na svijetu. To znači da bi kompanija svakodnevno trebala raditi na aplikaciji, što u osnovi i čini. Međutim, očigledno je da se i njima (ili ipak Googleu) potkrala jedna greška, koja je veoma ozbiljna i koja bi mogla da ugrozi privatnost korisnika. O čemu se radi?

Utvrđeno je da WhatsApp posjeduje grešku koja omogućava aplikaciji da ima pristup mikrofonu čak i nakon što korisnik taj pristup onemogući.

Ovu grešku otkrilo je nekoliko korisnika, ali je jedan korisnik Twittera, koji je vlasnik Google Pixel 7 Pro telefona, stavio u centar pažnje.

Izgleda da greška pogađa Android uređaje, uključujući uređaje kompanija Samsung i Google, kao i nekoliko različitih Android verzija aplikacije.

Iz WhatsAppa su se na svom Twitter profilu oglasili povodom ovog baga, ali su naveli da problem leži u Androidu, a ne u samoj aplikaciji.

U nekoliko izvještaja korisnika, aktivnost mikrofona iz aplikacije primjećena je na Androidovoj kontrolnoj tabli privatnosti, kao i kroz vidljivu zelenu tačku na statusnoj traci Androida. Međutim, iz WhatsAppa navode da se radi o problemu Androida, koji pogrešno pripisuje informacije na kontrolnoj tabli privatnosti, pa su zatražili od Googlea da dalje istraži ovaj problem.

Da stvar bude gora za WhatsApp, njihova reakcija stigla je nakon tvita vlasnika Twittera, Ilona Maska, koji je naravno bio negativan za WhatsApp. On je optužio WhatsApp da nije od povjerenja.

Najnoviji bag mogao bi dodatno da naruši povjerenje korisnika u aplikaciju, a samo prebacivanje odgovornosti na Google neće tako pomoći WhatsAppu. U svakom slučaju, očekuje se da ovaj poprilično ozbiljan problem bude uskoro riješen.