in

Spotify izgledno povećava cijene pretplate

Sigurno većina vas koristi neki od streaming servisa, bilo da se radi o gledanju filmova i serija (Netflix, Max i sl.) ili o slušanju muzike (Spotify, Apple Music, Spotify i sl.). Svi ovi servisi su, uglavnom, u posljednje vrijeme zabilježili porast cijena pretplate, ali to nije bio slučaj sa platformom Spotify. No, izgleda da će se to ubrzo promijeniti.

Izvršni direktor kompanije Spotify, Daniel Ek, naveo da je da kompanija namjera povećati cijene pretplate za svoju streaming uslugu, ali da trenutno čeka na dogovore s velikim izdavačkim kućama, prije nego što krene s poskupljenjem.

Ova najava nije neočekivana, jer je Ek još na jesen prošle godine najavio mogućnost da kompanija poveća cijene pretplate u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, ovo je prvi put da Ek jasno naglašava da će doći do povećanja cijena.

Trenutno je Spotify najjeftiniji među vodećim servisima za streaming muzike, među kojima su Apple Music, Amazon Music Unlimited i Tidal. Cijena individualnog plana je 9,99 dolara i ona je stabilna već par godina, dok su drugi servisi u posljednje vrijeme povećali cijene, a posljednji je Amazon, koji je podigao cijene sa 9,99 USD na 10,99 USD.

Iako je s jedne strane razumno očekivati da Spotify slijedi primjer konkurencije u pogledu povećanja cijena, postoje razlozi zbog kojih je Spotify lošiji od njih čak i po trenutnoj cijeni. Glavni razlog je tehnički nedostatak koji postavlja ozbiljna ograničenja za kvalitet zvuka, dok drugi servisi pružaju streaming CD kvaliteta, a svaki od njih nudi sadržaj u formatima visoke rezolucije i prostornog zvuka.