in

Google se pohvalio: Chrome za Mac i Android sad radi puno brže

Google je napravio niz internih preinaka Chromea koje će omogućiti puno brži rad na Appleovim računalima i Android smartfonima

Promjene uključuju niz modifikacija od poboljšanog predmemoriranja do boljeg upravljanja memorijom, kažu iz Googlea. Iako većina korisnika neće mariti za tehničke detalje ovog poboljšanja brzine, puno više će ih cijeniti činjenicu da je njihov preglednik postao brži.

Unatoč konstantnim prigovorima o sve većoj tromosti Chromea, Googleov preglednik i dalje drži veliku većinu tržišta sa 64.8 posto globalnog tržišnog udjela. Njegov najveći rival Safari drži samo 19.5 posto, piše Statcounter. Udio Chromea na stolnim računalima još je veći: 65,8 posto u usporedbi sa Edgeovih 11,12 posto i 10.91 posto za Safari.

Google je objasnio kakve je točno izmjene napravio kako bi postigao novu prekretnicu. Pronašli su neke ciljane optimizacije za često korištene JS funkcije “Object.prototype.toString” i “Array.prototype.join”. Također su implementirali ciljana poboljšanja u CSS-ovom InterpolableColor-u. Tvrtka je osim toga primijetila da je “innerHTML” uobičajen način ažuriranja DOM-a putem JavaScripta pa je uvela specijalizirane brze staze za raščlanjivanje.

Drugo poboljšanje uključuje učinkovitiju kompresiju pokazivača i bolje tehnike upravljanja memorijom. Ovo utječe na operacije koje se često odvijaju, što dovodi do sveobuhvatnijeg povećanja performansi. Blog također govori o premještanju objekata kojima se često pristupa – poput JavaScript-ovih “nedefiniranih” – na početak memorijskih baza, gdje im se može pristupiti s bržim strojnim kodom.

Ako vam nijedna od tih pojedinosti nije bitna, ovo bi moglo: barem jedno od poboljšanja koje je Google napravio također će koristiti WebKitu, pregledniku koji je razvio Apple i koristi se u Safariju, što znači da bi još više korisnika web-preglednika moglo vidjeti poboljšanja – ne samo korisnici Chromea.