in

Google Chrome dobija opciju koja će ubrzati rad vašeg računara

Google je još u prvoj polovini decembra najavio dva velika noviteta, koje priprema za svoj Chrome internet pregledač.

Ti noviteti su postali dostupni svim korisnicima ovog pregledača na računarima, ali je prvo potrebno da ga nadogradite na verziju 110.

Noviteti za Chrome odnose se na uštedu energije i smanjenu potrošnju memorije i to za čak 30 procenata. Iako je Chrome poznat po svojoj brzini, sigurnosti i brojnim opcijama, on je i veliki potrošač memorije, što mnogima stvara probleme prilikom surfovanja netom, pogotovo korisnicima s računarima koji imaju manju količinu RAM-a, prenosi Zimo.hr.

Google je tome stao na kraj tako što je s novom nadogradnjom odlučio da uspava neaktivne tabove, odnosno memorija računara trošiće se samo na tabove koje su trenutno otvoreni, dok će ostali tabovi biti u hibernaciji sve dok se ponovo ne otvore, što bi trebalo da utiče na smanjenje upotrebe memorijskih resursa računara za skoro trećinu.

U novoj verziji Chromea, opcija štednje memorije automatski je aktivirana, a ako ne želite da Chrome oslobodi memoriju od neaktivnih tabova, tu opciju možete isključiti u okviru Settings/Energy Saver. Ako želite da neke veb lokacije uvijek budu aktivne, i to možete da uredite na istom mjestu, odnosno tu mogu da se dodaju stranice koje često posjećujete i želite da uvijek budu aktivne.

Što se tiče opcije uštede energije, ona se aktivira kada procenat baterije padne ispod dvadeset odsto. Chrome tada automatski ograničava pozadinske aktivnosti, kao i vizuelne efekte na internet stranicama poput animacija i glatkog skrolovanja.

Novu verziju Google veb pregledača možete preuzeti direktno sa Google stranica, odnosno možete je nadograditi ručno klikom na Settings/About Chrome.