in

Najbolje Android aplikacije za fotografe

obilni uređaji i kamere su s razvojem pametnih telefona stopljeni u jedno, a s vremenom su one postale toliko moćne da mogu mijenjati i klasične digitalne kamere, što je itekako negativno utjecalo na to tržište.

Ipak, da bi svi mogli sebe same bar kratko pretvoriti u profesionalne fotografe, ili im se približiti, tu su aplikacije koje služe za poboljšanje konačnog rezultata. Njime se uklanjaju nedostaci, sitna nesavršenstva ili detalji koje sami ne biste primijetiti.

I kad je riječ o tim aplikacijama, ovo su trenutno najbolje na tržištu, a da su namijenjene Android korisnicima. Nisu poredane po kvaliteti, svaka ima svojih prednosti i na korisniku je da se odluči koja mu najviše odgovara.

Pixtica

Postoji i besplatna verzija, ali je podosta ograničena. Iako je aplikacija bez oglasa, čak i u “probnom načinu rada” morat ćete je nadograditi kako biste otključali sve njezine značajke. Srećom, cijene nadogradnje su vrlo pristupačne. Postoji jednokratna kupnja za 4,99 američkih dolara ili godišnja pretplata za 2,99 dolara. Time se uklanja vodene žigove i otključava više od 350 naljepnica (eng. stickers), 250 tekstura i pozadina, 70 filtera, 80 efekata preklapanja (eng. overlay) i još mnogo toga. Također, Pixtica služi i kao jako napredan editor fotografija. Dakle, riječ je o alatu koji ima “sve u jednom” te je vrlo koristan za jako pristupačnu cijenu.

Open Camera

Jedna od aplikacija koja će poslužiti za postavljanje što boljeg sadržaja na Instagram (ili neku drugu društvenu mrežu) svakako je Open Camera, a dostupna je samo Android korisnicima. Ne toliko razvikana, ali sve popularnija jer nudi mnogo. Spaja se s mikrofonom vašeg uređaja pa sluša neke jednostavne glasovne naredbe, nudi “bezbroja” filtara i dodataka za fotografiranje, a idealna je za napredne korisnike jer osnovna ideja Open Camere jest snimiti fotografije koje se mogu koristiti i u komercijalne svrhe. Zato je zgodan dodatak postaviti datum, vrijeme i lokaciju fotografije. Ili će to GPS učiniti za vas…

PhotoRoom

Ne sviđa vam se pozadina na fotografijama? Ova aplikacija obavlja izniman posao trenutnog uklanjanja i zamjene predlošcima. Nekoliko vrijednih spomena su eBay, Etsy, Mercari, Amazon, portreti iz sedamdesetih, naslovnice podcasta, moderna umjetnost, Van Gogh i društveni mediji, pod čime se misli na objave feedova, priče, banneri, naslovne slike, profilne slike.

Nakon što pronađete predložak koji vam se sviđa, možete obaviti “fino podešavanje”. Primjerice, ako vam se ne sviđa kako je vaša slika postavljena, možete joj promijeniti veličinu i pomicati je. PhotoRoom također ima vlastiti izbor slika koje možete odabrati za umetanje. Međutim, mnogi zahtijevaju Pro pretplatu.

Snapseed

Kreirao ju je Google, ima jednostavan izgled, ne sadrži oglase i laka je za korištenje. Nakon otvaranja JPG ili RAW fotografije možete odabrati filter ili ručno prilagoditi gotovo svaki aspekt fotografije. Dostupno je 28 alata, svaki s brojnim opcijama za fino podešavanje i ugađanje fotografija. Može se jednostavno poništiti sve pogreške, pregledati povijest uređivanja i prilagoditi ili ukloniti pojedinačne promjene.

Zahvaljujući uputama unutar aplikacije, možete naučiti napredne tehnike i stvoriti zapanjujući izgled koristeći kombinaciju filtara i alata u samo nekoliko minuta. U postavkama Snapseeda možete se prebaciti na tamnu temu, odabrati maksimalnu veličinu slike za izvoz i dijeljenje te željeni format i kvalitetu.

Nakon što završite s uređivanjem fotografije, možete je podijeliti pomoću izvornog Android izbornika za dijeljenje. Također možete izraditi QR “look” kod, što je posebno zgodno jer svatko tko skenira taj kod u aplikaciji može odmah primijeniti vaš “look” na svoju fotografiju. Uz to, uz značajku View Edits, možete vidjeti što je primijenjeno i po potrebi prilagoditi fotografiju. Možete čak i spremiti ove izglede za ponovnu upotrebu u aplikaciji.