in

Službena Windows 11 podrška za nove Macove

Microsoft je autorizirao korištenje Parallels Desktop 18 softvera za pokretanje ARM inačica Windowsa na Macovima s M1 i M2 procesorima.

Windowsi 11 se na Macovima ARM arhitekture uz pomoć Parallels softvera mogu pokretati još od 2021. godine korištenjem Insider preview inačice, no Microsoft je tada rekao da ne planira službenu podršku za nove Macove.

Sada je ekipa iz Redmonda to odlučila promijeniti, pa na svojoj support stranici piše da je autorizirala korištenje Parallels Desktopa 18 za pokretanje ARM inačica Windows 11 Pro i Enterprise na M1 i M2 Macovima.

Kako možete pretpostavljati, postoje neka ograničenja. Primjerice, ne možete pokretati 32-bitne ARM aplikacije zato što Microsoft ukida 32-bitni softver za sve verzije ARM Windowsa. Uređaji neće raditi ako nemaju upravljačke programe za Windows 11 ARM i ne možete koristiti ništa što ovisi o drugom sloju virtualizacije, kao što su Android aplikacije, Linux sybsystem i Windows Sandbox. Također ne očekujte ni pokretanje nekih igara jer sve što zahtijeva barem DirectX 12 ili OpenGL 3.3 neće raditi.

Microsoft je do sada licencirao samo ARM verzije Windowsa izravno dobavljačima računala, a Parallels kaže da možete kupiti pojedinačnu licencu za Windows 11 Pro.

Ovo neće zadovoljiti korisnike koji žele izvornu podršku za Windowse kao što su imali s Mac računalima temeljenim na Intelu s Appleovim Boot Campom. No ovo je zasad najbliža suradnja Applea i Microsofta koja otvara mnoge nove mogućnosti za budućnost.