in

Microsoft predstavio tražilicu Bing s ChatGPT tehnologijom

Kompanija Microsoft je zvanično predstavila novu verziju svoje tražilice Bing koja sadrži najnoviju tehnologiju vještačke inteligencije.

Unaprijeđeni Bing koristi ChatGPT tehnologiju kompanije OpenAI, koja je brzo privukla veliku pažnju kada se pojavila prošle godine. Microsoftov potez predstavlja daleko najveću prijetnju Googleu i njegovoj dominaciji kada je riječ o pretraživanju interneta te označava početak bitke “AI oružjem” između kompanija.

ChatGPT tehnologiju je razvila kompanija OpenAI uz podršku Microsofta, a koristi tehnike dubokog učenja za generisanje odgovora poput ljudskih na pretraživanje interneta.

“Utrka počinje danas. Ova tehnologija će promijeniti gotovo svaku softversku kategoriju koju poznajemo”, izjavio je šef Microsofta Satya Nadella.

Bing će sada odgovarati na upite za pretragu nudeći detaljnije odgovore, a ne samo linkove na web stranice. Korisnici će moći “razgovarati” s botom kako bi njihovi upiti bili precizniji. Više kontekstulanih odgovora će se pojaviti na desnoj strani stranice za pretraživanje. Nova Bing tražilica je dostupna odmh, ali je broj pretraga za svaku osobu ograničen.

Ove vijesti dolaze nakon što je Google otkrio detalje o svom novom chatbotu pod nazivom Bard.

U poruci investitorima nakon najave, analitičar Dan Ives iz kompanije Wedbush Securities je rekao da će nova Microsoftova investicija “značajno unaprijediti” mogućnosti kompanije da bude konkurentna.

“ovo je samo prvi korak na AI frontu”, dodao je on.

Microsoft odavno podržava OpenAI te investira milijarde u vještačku inteligenciju. Prošlog mjeseca je najavljeno produženje saradnje s ovom kompanijom putem višegodišnje investicije vrijedne više milijardi dolara. Od tada je Microsoft najavio premium nivo Microsoft Teamsa koji će sadržavati ChatGPT, a imat će i funkciju koja automatski pravi zabilješke i ključne trenutke sastanaka.

Analitičari kažu da ChatGPT, koji su studenti koristili za polaganje ispita, ima potencijal da značajno ometa više profesija uključujući novinarstvo. Također, kritikovan je zbog “samouvjerenog davanja pogrešnih odgovora”, a također radi na skupovima podataka koji su generalno odbačeni 2021. godine ili ranije, tako da se mnogi njegovi odgovori mogu činiti zastarjelim.