in

Google lansirao Android 14 developer preview 1

Mada se Android 13 još uvijek prilično sporo probija na pametne telefone današnjice, Google već duže vrijeme razvija novu inačicu svojeg OS-a, odnosno Android 14, koji bi se trebao pojaviti u jesen ove godine.

Iako do vremena javnog lansiranja ima još dosta vremena, Google je upravo objavio da je Android 14 developer preview 1 testna inačica novog OS-a već dostupna testerima koji je mogu isprobati na Pixel telefonima i to modelima Pixel 7 Pro, Pixel 7, Pixel 6a, Pixel 6 Pro, Pixel 6, Pixel 5a 5G, Pixel 5 i Pixel 4a 5G.

Prema pisanju portala Mobil.hr, Android 14 će se fokusirati na optimiziranje rada pozadinskih aplikacija, kao bi se smanjila potrošnja i poboljšalo trajanje baterije, a nova verzija Googleovog popularnog OS-a biti će prilagođena za tablete i sklopive smartfone.

Kada je u pitanju sigurnost, Google je najavio da u novoj verziji neće dopustiti instaliranje starijih aplikacija. Jedna od mogućnosti koja se najavljuje je skaliranje fontova do 200%, a OS će primijeniti specifično skaliranje za manje tekstualne stavke podizbornika.

Očekuju se nove mogućnosti personalizacije sučelja, iako ništa konkretno zasad nije predočeno u ovom izdanju.

Developer preview 2 verzija planirana je u ožujku. Google će svaki mjesec do srpnja izdavati razvojne verzije, a nakon toga stiže stabilna verzija. Tokom augusta ili septembra za očekivati je finalnu verziju namijenjenu svim korisnicima.