in

Argentinci će svoju SIM karticu aktivirati skeniranjem lica

Argentinsko regulatorno tijelo za telekomunikacije, Enacom, pozvalo je telekom operatere da primjene biometrijsku identifikaciju kada netko zatraži novu SIM karticu, kako bi se izbjegli slučajevi krađe identiteta i hakiranja. Potpredsjednik Ente Nacional De Comunicaciones (Enacom) Gustavo Lopez potvrdio je ovu informaciju kao odgovor na zahtjev savezne sutkinje Maríe Servini da regulatorno tijelo usvoji više sigurnosnih mjera kako bi se spriječilo hakiranje mobitela putem metode nazvane “SIM-swapping”, izvijestile su argentinske novine Clarin.

SIM-swapping iliti zamjena SIM kartice je metoda pomoću koje kriminalci mogu da preuzmu kontrolu nad telefonskim brojem žrtve. Cijela stvar funkcionira tako da se kriminalac dokopa privatnih podataka žrtve (kućna adresa, datum rođenja), kontaktira mobilnog operatera, uvjeri ga da je on ustvari žrtva i zatraži da se broj žrtve prebaci na novu SIM karticu u drugom uređaju, koji je u vlasništvu kriminalca.

Time kriminalac može dobiti pristup nad svim podacima žrtve. Na ovaj način je hakiran račun osnivača i izvršni direktora Twittera Jacka Dorseyja, a SIM-swapping metoda je korištena i za hakiranje telefona ministra sigurnosti i pravosuđa Buenos Airesa, Marcela D’Alessandra i političara Diega Santillija.

Očekuje se da će Enacom do kraja ovog mjeseca objaviti punu rezoluciju o novom pravilu i načinu na koji će se biometrijski sustav implementirati. Ono što se ne zna je hoće li hoće li svaka tvrtka morati koristiti vlastitu bazu podataka ili će se koristiti Renaperova baza podataka. Implementacija navodno neće biti laka, prije svega zbog jeftinijih i starijih pametnih telefona koji nemaju skener otiska prsta ili prepoznavanje lica.