in

Microsoft gasi AltspaceVR 10. marta

Microsoft sužava svoje metaverzalne ambicije. Kompanija je objavila da će ugasiti AltspaceVR, platformu društvene virtuelne stvarnosti koju je kompanija kupila 2017. godine, 10. marta 2023. Microsoft je odluku pripisao želji da se fokusira na Mesh, platformu mešovite realnosti koju je kompanija najavila 2021.

Lansiranje Microsoft Mesh-a, nove platforme za povezivanje i saradnju, omogućiće proširenje radnih mjesta širom svijeta. Microsoft u kratkoročnom periodu fokusira svoje VR napore na iskustva na radnom mjestu, učeći od svojih ranih kupaca i partnera pružajući osnovu koja omogućava sigurnost, povjerenje i usklađenost. Kompanija se nada da će se platforma proširiti na iskustvo potrošača.

Vijesti o gašenju dolaze nakon što je Microsoft potvrdio da će otpustiti 10.000 zaposlenih do kraja marta. Prema Windows Central-u, Microsoft planira da otpusti cio AltspaceVR tim kao dio reorganizacije. Kompanija je takođe smanjila broj zaposlenih u svom HoloLens timu. Tokom prošle godine, odeljenje je videlo odlazak bivšeg šefa Alex Kipman-a, koji je napustio Microsoft u junu zbog optužbi za seksualno nedolično ponašanje. U 2022., Microsoft je takođe navodno odustao od planova koje je imao za novi HoloLens uređaj.