in

Novi dogovor Nokie i Samunga oko patenata

Nokia je potpisala novi ugovor o unakrsnom licenciranju patenta sa Samsungom nakon isteka prethodnog ugovora krajem 2022. Prema ugovoru, koji pokriva Nokijine temeljne izume u 5G i drugim tehnologijama, Samsung će Nokiji plaćati višestruko godine koje počinje 1. januarom 2023. Uvjeti ugovora ostaju povjerljivi među stranama.

“Samsung je lider u industriji pametnih telefona i drago nam je što smo s njima postigli prijateljski dogovor. Sporazum daje objema tvrtkama slobodu inovacija i odražava snagu Nokijinog portfelja patenata, desetljećima duga ulaganja u istraživanje i razvoj i doprinose mobilnim standardima i drugim tehnologijama,” rekla je Jenni Lukander, predsjednica Nokia Technologies.

Sporazum je u skladu s pretpostavkama koje je Nokia objavila u komentaru o dugoročnim izgledima u svom financijskom ivještaju za treće tromjesečje i januar-septembar 2022. izdanom 20. oktobra 2022.

Nokijin portfelj izgrađen je na više od 130 milijardi eura uloženih u istraživanje i razvoj od 2000. i sastoji se od oko 20 000  porodice patenata, uključujući više od 4 500 porodice patenata koji su proglašeni ključnima za 5G. Nokia doprinosi svojim izumima otvorenim standardima u zamjenu za pravo na njihovo licenciranje pod poštenim, razumnim i nediskriminirajućim (FRAND) uvjetima.