in

Vlasnici Androida na meti hakera: Lažna aplikacija špijunira korisnike

ESET je ovaj spyware opisao kao “trojanizovanu verziju” Telegrama, a veruje se da je lažnu aplikaciju koristila grupa StrongPity koja špijunira svoje mete od novembra.

Za razliku od originalnog sajta Shagle koji ne nudi zvaničnu mobilnu aplikaciju za pristup svojim uslugama, lažni sajt nudi samo Android aplikaciju za preuzimanje jer nije moguće strimovanje na vebu.

Veruje se da StrongPity koristi kopiju veb sajta Shagle i lažnu aplikaciju Telegram za instaliranje backdoora koji grupi omogućava da snima telefonske razgovore, kao i da prikuplja SMS poruke, evidencije poziva i liste kontakata, prenosi Informacija.rs.

Ako žrtva odobri pristup aplikaciji, to će omogućiti hakerima da eksfiltriraju ili ukradu slične podatke iz 17 drugih aplikacija, uključujući Viber, Skype, Gmail, Messenger i Tinder.

ESET dodaje da je kampanja vjerovatno “veoma usko ciljana” jer istraživači kompanije nisu uspijeli da identifikuju konkretne žrtve pomoću telemetrije.

ESET kaže da ne zna kako su žrtve namamljene na lažni sajt Shagle, dodajući da lažna Telegram aplikacija nije bila dostupna na Google Play.

Grupa StrongPity koja je poznata pod imenom Promethium, je aktivna najmanje od 2012. Vjeruje se da je špijunska grupa plaćenika proširila prvobitne ciljeve na Bliskom istoku i Evropi i postala globalna pretnja.