in

Android 13 stiže sa jednom bitnom izmjenom: Pazite koji telefon kupujete

Sa objavom Androida 13, Google je implementirao i jedan bitan novitet – povećanje minimalnih zahtjeva za radnu memoriju (RAM).

Tako umjesto jednog gigabajta, korisnici koji žele da koriste sve prednosti koje donosi Android 13, sada moraju da imaju telefon sa bar 2 GB radne memorije.

Pored toga, uređaji moraju da imaju i minimalno 16 GB prostora za skladištenje podataka, kako bi na njih mogla da se instalira najnovija verzija Google operativnog sistema.

Svi uređaji, koji imaju manje od 2 GB RAM-a i 16 GB skladišnog prostora, automatski će odbaciti mogućnost nadogradnje na Android 13.

Android Go je najviše pogođen ovakvom odlukom, a u pitanju je svedenija verzija Android platforme, namijenjena je slabijim uređajima i tržištima u razvoju.

Ovakve izmjene ne predstavljaju iznenađenje i Google ih primjenjuje na svakih nekoliko godina. Tako su tokom 2018, 2019. i 2020. godine minimalne specifikcije bile 512 MB RAM-a, da bi tokom 2021. i 2022. godine to bilo 1 GB.

Kako tehnologija napreduje i IT tržište se mijenja, a sve dovodi do izmjena u minimalnim kriterijumima i zahtjevima za pokretanje svake sljedeće verzije Androida.