in

Generacija Z odbacuje smartfone, sada im je zanimljiv ovaj retro uređaj

Farmerke niskog struka, Uggs čizme, preklopni telefon i digitalna kamera u torbi… Ako ste pomislili da ste otputovali u početke 2000-ih, varate se jer upravo ovako izgleda svaki kul pripadnik generacije Z.

Povratak u prošlost

Sudeći prema omiljenoj aplikaciji generacije Z, TikToku, digitalne kamere vratile su se na velika vrata. Hashtag #digitalcamera zabilježio je veliki rast, a video snimcima o kultnom dječijem roze Nikon COOLPIX-u prikupljaju se milioni pregleda.

“Stara vremena”

Tiktokerka Chelsea X pozvala je ljude da što prije pronađu kameru iz ranih 2000-ih, opisavši fotografije kao “vrlo slatke”.

Izgleda da je početak milenijuma za generaciju Z neko prahistorijsko doba, jer postavljaju pitanja o tome kako funkcioniše ovaj uređaj iz “starih vremena”.

“Kako poslije dolaziš do fotografija?” pitao je jedan tiktoker, dok je drugi dodao: “Imam jedan majčin koji je iz 2007.” Jedan tiktoker je prokomentarisao: “Od kada je 2006. stara?” Autorka videa mu je odgovorila da ta godina definitivno “nije mlada”.

Na maturu s digitalnim foto-aparatom

Entoni Tabarez je jedan od pripadnika generacije Z koji su prešli na korišćenje digitalnog foto-aparata. Ponio je svoj Olympus FE-230 na proslavu mature kako bi se fotografisao sa svojim prijateljima uprkos tome što je foto-aparat star gotovo koliko i on.

“Kad imate nešto drugo za snimanje, to je uzbudljivije. veoma smo navinuti na naše telefone”, rekao je za Ne York Times.

S njim se slaže još jedna pripadnica generacije Z, 22-godišnja Zunia Rabotson, koja smatra da stvari ovih dana postaju “malo previše tehnološke” te da je “povratak u prošlost odlična ideja”.

Inače, potraga za Nikon COOLPIX fotoaparatima porasla je za čak 9o posto u prethodnoj godini.