in

Aplikacije DuckDuckGo zabranile pop-up prozore

DuckDuckGo aplikacije i ekstenzije sada blokiraju Google pop-up prozore za logovanje, a zbog toga što se radi o nečemu što dosađuje korisnicima i predstavlja bezbjednosni rizik.

Poznato je da DuckDuckGo nudi bezbjedan internet pretraživač, mejl servis, mobilne aplikacije, te ekstenzije.

Sada ide još dalje, pa se nedavno pojavilo obavještenje da sve aplikacije i ekstenzije u Chrome, Firefox, Brave i Microsoft Edge pregledačima blokiraju pomenute prozore koji odavno iskaču sa svih strana.

U pitanju su pop-up prozori koji su omogućavali lako logovanje na platforme preko Google naloga, što je nekome zgodno, a nekoga pak nervira.

Istina je da olakšavaju stvari, budući da korisnici ne moraju da prave nove naloge i da pamte lozinke, već se jednostavno prijavljuju preko Google naloga kadgod ta opcija postoji.

Neke stvari ipak ne štimaju.

Nevolja je u tome što Google tako lakše prati gdje se neki korisnik prijavljuje, mada iz kompanije tvrde da se ove informacije ne prodaju oglašivačima.

Prema DuckDuckGo podacima se informacije i dalje prikupljaju, a tvrdi se da Google tako ugrožava bezbjednost korisnika. Zbog toga Google sign-in prozori više nisu dobrodošli, a ostaje da se vidi kako će korisnici na to reagovati.