in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

S Muskovim preuzimanjem Twittera nastupile velike promjene: Donald Trump ostaje vjeran Truth Socialu, ali pitanje je do kada…

S Muskovim preuzimanjem Twittera nastupile su velike promjene na toj društvenoj mreži, a tokom  sljedećih dana možemo očekivati nove promjene i novitete. Kako je novi šef kompanije kao jedan od prioriteta najavio slobodu govora, to bi značilo kako bi se dio osoba kojima je Twitter ranije pokazao crveni karton, uskoro mogao vratiti na tu mrežu i nastaviti tvitati kao i ranije.

Jedan od najiščekivanijih povratnika svakako je Donald Trump. Bivši američki predsjednik koji bi ponovno mogao napasti predsjedničku poziciju, kao odgovor na izbacivanje odlučio je pokrenuti vlastitu društvenu mrežu Truth Social. Iako su njegove ambicije bile velike, “istina” nije postala konkurent Twitteru, već samo još jedna društvena mreža s umjerenim brojem korisnika.

Prema podacima The Washington Posta, broj jedinstvenih mjesečnih korisnika Truth Sociala u septembru u SAD-u iznosio je manje od 1,7 miliona, dok je na istom tržištu u isto vrijeme broj korisnika Twittera iznosio više od 184 miliona. Također, iako Trump na svojoj mreži ima respektabilan broj pratitelja, tih 4 miliona ne mogu se mjeriti s brojem korisnika koji su pratili njegove tvitove i koji je iznosio čak 88 miliona. No kako se otvara mogućnost povratka blokiranih i izbrisanih računa na Twitter, tako se ponovno spominje i Trumpov povratak na tu mrežu, ali čini se kako, barem za sada, ipak neće doći. Iako bi, čini se, Trump to volio.

Naime, analitičari smatraju kako bi povratkom na Twitter Trump zabio nož u leđa Truth Socialu kojeg bi dio korisnika mogao napustiti jer bi sada svog idola mogli pratiti isključivo na Muskovoj mreži.

Prema informacijama koje se WP dokopao od izvora bliskih bivšem prvom čovjeku SAD-a, on ne želi kraj za stranicu, odnosno društvenu mrežu koja je toliko povezana s njegovim brendom. To bi se moglo smatrati i njegovim osobnim neuspjehom, ali do problema bi moglo doći ako se Trump ponovno kandidira na predsjedničkim izborima 2024. godine. Tada će mu trebati snažan medij na kojem će njegove riječi, odnosno objave imati što dalekosežniji učinak.

Truth Social sigurno nije takav medij, ali Twitter je potpuno drukčija stvar, pogotovo u SAD-u gdje je popularan.