in , ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

PlayStation Plus izgubio gotovo 2 miliona pretplatnika od svoje obnove

Pad pretplatnika

Pretplatnici na PlayStation Plus pali su za gotovo 2 miliona korisnika od pokretanja obnovljene usluge u junu.

To je prema najnovijim Sonyjevim procjenama pretplatnika, koje su objavljene u utorak kao dio njegovih financijskih rezultata za 2. tromjesečje fiskalne godine 2022. – prvo puno tromjesečje otkako je lansirao obnovljeni PS Plus.

Unatoč tome, pretplate za PS Plus pale su treći kvartal zaredom. Ukupan broj pretplatnika iznosio je 45,4 miliona za tri mjeseca koja su završila 30. septembra 2022., što je pad u odnosu na 47,3 milijuna u prethodnom kvartalu.

Mjesečno aktivni korisnici (MAU) PlayStation Networka također su pali tokom tromjesečnog razdoblja na 102 miliona, što je pad u odnosu na 104 miliona godinu ranije i 103 miliona u prethodnom kvartalu. Čini se da je to najniža Sonyjeva brojka MAU-a otkad je počeo objavljivati ​​ove podatke početkom 2020.

Međutim, usprkos padu broja pretplatnika, prihod od Sonyjevih mrežnih usluga – koji uključuje PS Plus i oglašavanje (ali ne i kupnju igara ili dodataka) – zapravo je porastao za 10%, sa 106 milijardi ¥ na 116 milijardi ¥, što predstavlja najbolji rezultat dosadašnji učinak za četvrtinu.

To znači da Sonyjev odjel za igre zarađuje više novca po pretplatniku nego što je bio prije, potencijalno odražavajući prihvaćanje skupljih pretplatničkih razina koje je uveo PS Plus.

Prodaja svih kategorija proizvoda za PlayStation bila je nepromijenjena ili porasla. Fizički softver porastao je 32%. Također, Mrežne usluge porasle su za 16% na svoj najbolji rezultat ikada.

“Broj pretplatničkih računa PlayStation Plus na kraju septembra smanjio se 4% u odnosu na kraj juna na 45,4 miliona računa. Vidimo da je ovo smanjenje rezultat većeg pada angažmana korisnika među korisnicima PlayStationa 4 (PS4) od očekivanog.

Prošlw sedmice Sony je tvrdio da je Modern Warfare 2 najveće lansiranje igre Call of Duty u PlayStation Storeu ikada, uključujući prednarudžbe i prodaju od prvog dana.

Obnovljena usluga PlayStation Plus pokrenuta je u junu s dodatkom premium razina, koje su dodale biblioteku od stotina modernih i klasičnih igara.

Sony je prethodno pripisao pad broja korisnika i pretplatnika poticaju koji su pružila ograničenja ostanka kod kuće tokom pandemije. U usporedbi s razdobljem prije pandemije (Q3 FY19), broj pretplatnika na PS Plus povećao se za više od 6 miliona, navodi VGC.